Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη για τις εμετικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης.
“Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, όσο για τη συγγνώμη του Μητροπολίτη Δωδώνης θέλω να του πω να ζητήσει καλύτερα συγνώμη και συγχώρεση από το Θεό”, λένε ο Γιάννης Τοπαλούδης και η Κούλα Αρμουτίδου, μιλώντας στο GRTimes.gr.
Στον απόηχο των δηλώσεων του Μητροπολίτη Δωδώνης και στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά τις δηλώσεις του, οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη Γιάννης Τοπαλούδης και Κούλα Αρμουτίδου απαντούν με σκληρό και επικριτικό τρόπο κάνοντας λόγο για απόψεις ταυτόσημες με εποχή μεσαίωνα και σκοταδισμού. η κ. Αρμουρίδου θα ξεκαθαρίσει ότι όταν άκουσε τις απόψεις του να διατυπώνονται δε μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά της.
“Και μετά από όλα αυτά, το κύμα αντίδρασης όλου του κόσμου στις απαράδεκτες αυτές τοποθετήσεις του, ζητά συγνώμη. Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Ήταν επί της ουσίας σαν να έλεγε ότι η κάθε γυναίκα θύμα βιασμού, πάει γυρεύοντας… Αν ίσχυε αυτό το παιδί μου, η Ελένη μου θα ήταν ζωντανή και όχι σκοτωμένη από τους βιαστές της. Το όχι, η Ελένη το πλήρωσε, με την ίδια της τη ζωή”, θα πει η κ. Αρμουτίδου μιλώντας αποκλειστικά στο Στρατή Λημνιό και στο GRTimes.gr.
“Οι δηλώσεις του μας πάνε σε εποχές μεσαίωνα και σκοταδισμού”
Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, χαρακτηρίζουν στο grtimes.gr τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, προσβλητικές, χλευαστικές, απάνθρωπες, χυδαίες, μισογύνικες ενώ όπως σημειώνουν οι απόψεις αυτές εκφράζουν εποχές μεσαιωνικές και σκοταδισμού.
“Φυσικά και οι δηλώσεις του έχουν εξοργίσει αφάνταστα την δική μας οικογένεια αλλά και τις οικογένειες όλων των θυμάτων. Δεν μπορεί άνθρωποι της Ιεραρχίας που κατέχουν ανώτερα αξιώματα να έχουν τόσο ακραίες θέσεις στη ελληνική κοινωνία. Ενσπείρουν με το λόγο τους και επηρεάζουν, όσους επηρεάζουν. Ενσπείρουν τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία, την κακία”, θα πει ο κ. Γιάννης Τοπαλούδης.
«Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά»
Σύμφωνα με όσα λέει η κ. Αρμουτίδου η συγνώμη που ήρθε από τη πλευρά του Μητροπολίτη είναι κάτι που δεν μπορεί να το δεχτεί. “Δυστυχώς τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Αντί να δίνουν μηνύματα αγάπης, συμπόνοιας, ενσυναίσθησης, ανθρωπιάς και να είναι παραδείγματα προς μίμηση, να είναι τα φωτεινά διαμάντια που θα φωτίζουν ζωές αθώων θυμάτων… τι κακό προκαλούν ας το σκεφτούν. Και όσο για τη συγγνώμη του, εγώ προσωπικά ως μάνα της Ελένης δεν τη δέχομαι… Συγνώμη να ζητήσει από το Θεό μόνο. Αυτό που θέλω να του πω, είναι να σταθεί ενώπιον των οικογενειών των θυμάτων, να κοιτάξει κατάματα τους γονείς τους και αν έχει το θάρρος να ξαναπεί τα ίδια, τότε τι να πω. Νομίζω πάντως ότι αν είχε δικά του παιδιά, αν είχε φυσική οικογένεια, θα το σκεφτόταν καλύτερα αυτό που είπε. Η Ιερά Σύνοδος έκανε πολύ καλά και αντέδρασε άμεσα αλλά θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστική στη τήρηση των αποφάσεών της από τους ιεράρχες”, καταλήγει η κ. Αρμουτίδου.
Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης μετά το σάλο
«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου. Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη. Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα.
Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας. Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές. Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη» με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού»