Δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες. Δύο εντελώς διαφορετικοί τρόποι σκέψεις... Από τη μια αστυνομία, ελληνικές σημαίες και διαμαρτυρίες γονέων και από την άλλη, παιδάκια που χειροκροτούν παιδάκια.
Κι όμως είναι οι δύο όψεις του ίδιου νοσμίσματος. Και στα δύο σχολεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα έφτασαν μικρά προσφυγόπουλα για να καθίσουν στα θρανία. Στην πρώτη περίπτωση, τα παιδάκια ήρθαν αντιμέτωπα με ρατσιστικά φαινόμενα ενώ στη δεύτερη, τα υποδέχθηκαν θερμά τα μικρά ελληνόπουλα.
Με ισχυρή αστυνομική δύναμη, που έφτασε στην περιοχή λόγω των διαμαρτυριών των γονέων, μπήκαν τελικά τα 41 προσφυγόπουλα στο δημοτικό σχολείο του Προφήτη Θεσσαλονίκης. Οι γονείς που είχαν κλείσει νωρίτερα την πόρτα του σχολείου με “λουκέτο”, αντιδρούν στην ένταξη προσφύγων στο σχολείο τους.
Στο σχολείο έφθασε για να υποδεχτεί τους ανήλικους πρόσφυγες ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης. Στην αρχή γονείς του απέκλεισαν την είσοδο αλλά στη συνέχεια επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και επετράπη η είσοδος σε περιφερειάρχη και εκπαιδευτικούς. “Δεχτήκαμε προπηλακισμό. Μας έβρισαν. Εμείς προσπαθήσαμε να μιλήσουμε μαζί τους αλλά δεν συζητούσαν. Ζητάνε τα παιδιά να μεταφερθούν σε σχολείο στη Νυμφόπετρα, το οποίο είναι κλειστό. Τα προσφυγόπουλα πρέπει να ενταχθούν σε σχολεία που λειτουργούν. Ελπίζω αύριο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση”, τόνισε στη DailyThess ο κ. Ανανιάδης, προσθέτοντας ότι στα υπόλοιπα σχολεία δεν υπήρξε αντίστοιχο πρόβλημα.
Παράλληλα, ο κ. Ανανιάδης, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ένταξης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα συμμετάσχουν αρχικά πάνω από 200 προσφυγόπουλα από δύο κέντρα φιλοξενίας, πολλά από τα οποία θα ζήσουν πρώτη φορά τη σχολική εμπειρία. Συγκεκριμένα, οι ανήλικοι πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας στο Δερβένι θα ενταχθούν σε σχολεία της Ξηροκρήνης και της Σταυρούπολης (θα λειτουργήσουν τέσσερα τμήματα) ενώ από τα Λαγκαδίκια σε σχολικές μονάδες της περιοχής (θα λειτουργήσουν επτά τμήματα).
Μία εντελώς διαφορετική εικόνα, αντίκρισαν οι μικροί πρόσφυγες σε ένα άλλο σχολείο της Θεσσαλονίκης. Τα 39 προσφυγόπουλα που έφτασαν το μεσημέρι στο 67ο Δημοτικό από το Κέντρο Φιλοξενίας του Δερβενίου, εντάσσονται από σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα προσφυγόπουλα υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Την ώρα της άφιξής τους, στο προαύλιο του σχολείου βρίσκονταν και τα ελληνόπουλα που φοιτούν στο ολοήμερο σχολείο, τα οποία και υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους συνομηλίκους τους. Τους φώναξαν “Καλώς ορίσατε” και τα προσφυγόπουλα μπήκαν χαμογελαστά στις νέες τους τάξεις.
Τα παιδιά των προσφύγων θα χωριστούν σε δύο τμήματα και θα παρακολουθούν μαθήματα κατά τις ώρες 14.00- 18.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκμάθηση ελληνικής γλώσσας καθώς και μία άλλη ξένη γλώσσα, καλλιτεχνικά μαθήματα και φυσική αγωγή.
Σύφωνα με το Thestival, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, θα προσφέρει από ενα τσουρεκάκι στα μικρά προσφυγόπουλα.. Ο κ. Μπουτάρης, σε δηλώσεις του πριν την άφιξη των παιδιών, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει σε άλλα σχολεία για την ένταξη των προσφυγόπουλων, λέγοντας: “Έχω στεναχωρηθεί πολύ από αυτές τις αντιδράσεις, διότι βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν καμία βάση. Τα παιδιά που έρχονται είναι όλα εμβολιασμένα. Πρέπει οι γονείς που αντιδρούν να αναλογιστούν πώς θα ήταν οι ίδιοι αν είχαν τα παιδιά τους σε αυτή την κατάσταση”.
Το πρώτο τους μάθημα στο 2ο γυμνάσιο Σταυρούπολης, έκαναν σήμερα περίπου 20 προσφυγόπουλα, που διαμένουν σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι.
Λίγο πριν την άφιξή τους στο σχολείο, τρεις γονείς ζήτησαν πληροφόρηση από τους συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων που βρίσκονταν στο χώρο και θέλησαν να ενημερωθούν για την κατάσταση αναφορικά με τους εμβολιασμούς των προσφυγόπουλων.
Σύμφωνα με τους συντονιστές, όλα τα προσφυγόπουλα που βρέθηκαν σήμερα σε σχολικές αίθουσες έχουν εμβολιαστεί, ενώ όσο εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών, σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών που θα ξεκινούν μαθήματα. Από την πλευρά της, η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων, Όλγα Καλομενίδου, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το πρώτο μάθημα είναι δίωρο και σε αυτό συμμετέχουν εκπαιδευτικοί που έχουν κληθεί για να παρουσιάσουν πειράματα φυσικής. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, ανέφερε ότι έχουν ήδη τυπωθεί.
Στο 2ο γυμνάσιο Σταυρούπολης βρέθηκε και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. “Κατά την επικοινωνία μου με τον λυκειάρχη και τον γυμνασιάρχη, ενημερώθηκα ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες θα γίνουν συναντήσεις με τους γονείς. Ήδη, ενημερώθηκαν κάποιοι από το σύλλογο γονέων” είπε, ενώ διευκρίνισε ότι ο Δήμος Παύλου Μελά ενημερώθηκε επισήμως το μεσημέρι της Παρασκευής, για το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα.
Πηγή: dailythess, thestival,