Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Λαγοκέφαλοι στην Πάτρα: Δείτε τι έγινε όταν έριξε το καλάμι στη θάλασσα

Λαγοκέφαλοι στην Πάτρα: Δείτε τι έγινε όταν έριξε το καλάμι στη θάλασσα

Οι λαγοκέφαλοι παραμένουν στην Ελλάδα και όπως αποκαλύπτεται μέσα από εικόνες, βρίσκονται και στην Πάτρα

Εδώ και μία δεκαετία, οι λαγοκέφαλοι προβληματίζουν τους ψαράδες σε ολόκληρη τη χώρα. Επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Όπως στην Πάτρα, που ένας νεαρός είδε τα τοξικά ψάρια να έχουν μπει μέσα στη Μαρίνα και να προσπαθούν να πιάσουν το δόλωμα που υπήρχε στο αγκίστρι. Οι λαγοκέφαλοι παρά τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί, όχι μόνο καταφέρνουν να επιβιώνουν, αλλά σε ορισμένες θάλασσες και να επικρατούν.

Σε πρόβλημα που χρόνο με τον χρόνο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, εξελίσσεται η παρουσία λαγοκέφαλων στις θάλασσές μας, αφού πλέον έχουν μπει ακόμη και στις μαρίνες! Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» το πρωί της Δευτέρας, 13 Φεβρουαρίου του 2023, ένα ζευγάρι λαγοκέφαλων εμφανίστηκε στη Μαρίνα και συγκεκριμένα δίπλα από το «Θεατράκι» στην Πάτρα.

Ο Πατραϊκός Κόλπος αλλά προφανώς και ο Κορινθιακός αντιμετωπίζουν, πια, πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παρουσία των επικίνδυνων αυτών ψαριών, καθώς είναι ένα από τα είδη που έχουν μεταναστεύσει στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, απειλώντας τόσο την τοπική πανίδα όσο και τον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, γενικά, στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις