Στη Λάρισα και ολόκληρη τη χώρα, ασθενείς με κοιλιοκάκη αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες, ακόμα και σε περιπτώσεις που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία.
Η νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία και καθόλου ευχάριστη. Για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, ωστόσο, αυτή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Μία εξ αυτών είναι οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, που σχετίζεται με τη γλουτένη, όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Ελευθερία» η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης Ελπίδα Γαλανοπούλου. Την ιδιαιτερότητα αυτή στη διατροφή αν και την κατανοούν οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στη Λάρισα και όχι μόνο. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά αρκετές φορές δεν αρκεί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο οι νοσηλευόμενοι να φέρνουν ακόμη και… φαγητό από το σπίτι τους.
«Η σίτιση στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο θέμα. Ο πάσχων από κοιλιοκάκη ενημερώνει όταν νοσηλεύεται για κάποιον λόγο στο νοσοκομείο. Μπορεί η κουζίνα να έχει τη διάθεση να ακολουθήσει αυτά που πρέπει, όμως όταν ένα πιάτο περάσει από πολλά χέρια μέχρι να φτάσει στον θάλαμο, τότε ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι τεράστιος» λέει και εξηγεί πως για να δοθεί λύση θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση και πιστοποίηση της κουζίνας του κάθε νοσοκομείου, μια διαδικασία, όπως εξηγεί, που είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα.
«Εδώ είναι που υπάρχει ένα κενό της πολιτείας και των κρατικών νοσοκομείων στη συνέχεια. Η πολιτεία θα έπρεπε να τους παρέχει την εκπαίδευση και την πιο στοποίηση χωρίς να τα επιβαρύνει οικονομικά» σημειώνει και φέρνει ως παράδειγμα άλλες χώρες στο εξωτερικό. «Παράλληλα, για να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα που θα φτάνει στον ασθενή, θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εργαστηριακοί έλεγχοι, που κι αυτές οι διαδικασίες στοιχίζουν για να γίνουν σωστά».
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1987, η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο πυροδοτείται από την ανττίδραση του οργανισμού στη γλουτένη. Σήμερα, που έχει ενοχοποιηθεί η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη, μετά από τη διάγνωση με κοιλιοκάκη ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί εφ’ όρου ζωής μια αυστηρά χωρίς γλουτένη δίαιτα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική θεραπεία για τη νόσο μέχρι σήμερα.
«Επειδή είναι δύσκολο να καταφέρεις να έχεις σίγουρο αποτέλεσμα στο θέμα της διατροφής στο νοσοκομείο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι πάσχοντες φέρνουν φαγητό από το σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, βοηθάμε κι εμείς» καταλήγει.
Μία εκ των εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης στη Λάρισα είναι και η κ. Χαρά Μπουχλαριώτη, η οποία εξήγησε πως πριν λίγες ημέρες στο ΓΝΛ έγινε ενημερωτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για τα δικαιώματα ασθενών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.