Καταπέλτης ο εισαγγελέας για την τραγωδία στη Λάρισα, με έναν 15χρονο μαθητή να πεθαίνει από ηλεκτροπληξία. Αναβίωσε το δυστύχημα που συντάραξε την πόλη…
Ο 15χρονος Κωνσταντίνος άφησε το ποδήλατό του και ξεκίνησε να περπατάει για 12 λεπτά στις γραμμές, ανάμεσα στα βαγόνια. Κάποια στιγμή ανέβηκε σε ένα από αυτά και υπέστη ηλεκτροπληξία. Το παιδί εντοπίστηκε νεκρό, με την τραγωδία στη Λάρισα να αναβιώνει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οι δύο πρώην προϊστάμενοι του ΟΣΕ καταδικάστηκαν με αναστολή. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να ρίξουν όλη την ευθύνη για το δυστύχημα στο θύμα.
«Μελετώντας τη δικογραφία προκύπτει πως η λειτουργία του ΟΣΕ αποτελεί μια μικρογραφία της δημόσιας διοίκησης. Ο ΟΣΕ θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον, αλλά έχει τα χάλια που ξέρουμε όλοι με αφορμή και την τραγωδία των Τεμπών. Είναι κρίμα, είναι τραγικό» τόνισε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας της έδρας, προτείνοντας την ενοχή δύο πρώην προϊσταμένων Διευθύνσεων Λάρισας του ΟΣΕ.
Τα δύο πρώην στελέχη του ΟΣΕ κρίθηκαν ένοχα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας όπου παραπέμφθηκαν κατηγορούμενα για ανθρωποκτονία από αμέλεια με αφορμή και τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονονου μαθητή, ο οποίος «κεραυνοβολήθηκε» από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου 2017.
Με το δικαστήριο, όπως και πρωτόδικα, να επιβάλει ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή στα δύο πρώην στελέχη, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του Οργανισμού Σιδηροδρόμων ως προς τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας, μια απόφαση που (σ.σ. όπως και πρωτόδικα) κατέρριψε έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς πως δεν ευθύνεται ο ΟΣΕ για την τραγική εξέλιξη, αλλά η ευθύνη ανήκε στον ίδιο τον 15χρονο που βρέθηκε σε απαγορευμένη περιοχή.
Με τον εισαγγελέα της έδρας, υπογραμμίζοντας τα «δυστυχέστατα αποτελέσματα» από τη διαχείριση του ΟΣΕ να καταρρίπτει το επιχείρημα περί μη ευθύνης των στελεχών του ΟΣΕ και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το παιδί δεν είχε καμιά δουλειά να βρεθεί εκεί, αλλά βρέθηκε τελικά» να υπογραμμίζει ότι «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την πράξη, όπως αποτυπώθηκε και πρωτόδικα».
Την ίδια διάσταση είχε θίξει πρωτόδικα και η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας που αναρωτήθηκε «έχει ευθύνη το παιδί και δεν έχει ευθύνη μια ΑΕ;», προσθέτοντας ότι «όπου ο ΟΣΕ καλείται να αναλάβει κάποια ευθύνη, την επέρριψε είτε στον ανήλικο – είτε στην στρατιωτική αρχή».
Το χρονικό της τραγωδίας στη Λάρισα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου 2017 και για λόγους που δεν απαντήθηκαν ούτε και στο Δικαστήριο, ο 15χρονος Κωνσταντίνος από τα Ταμπάκικα όπου διέμενε με την οικογένειά του βρέθηκε στη Νέα Πολιτεία.
Από τη μη περιφραγμένη και χωρίς πινακίδες κινδύνου οδό Ξυλοκάστρου, απέναντι από τον Σταθμό του Μεζούρλου όπου κλείδωσε το ποδήλατό του και περπατώντας για 12 λεπτά στις γραμμές, ανάμεσα στα βαγόνια, ο 15χρονος ανέβηκε στην οροφή ενός βαγονιού σταθμευμέvns αμαξοστοιχίας, όπου λόγω της υψηλής τάσης (25.000 Volt) στα καλώδια «κεραυνοβολήθηκε».
Μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» γράφεται ο τραγικός επίλογος, καθώς ο 15χρονος Κωνσταντίνος υπέκυψε στα τραύματά του.
Πηγή: onlarissa.gr