Site icon NewsIT
13:07 | 02.03.18

Λάρισα: Πάγωσαν 40 άτομα όταν είδαν το υπόλοιπο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς – Η άγνωστη αλήθεια που κρυβόταν!

Λάρισα: Πάγωσαν 40 άτομα όταν είδαν το υπόλοιπο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς – Η άγνωστη αλήθεια που κρυβόταν!
Newsit Newsroom

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 40 άτομα πήγαν σε ΑΤΜ και έπαθαν σοκ. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται σε Λάρισα και Βόλο...

Η υπόθεση αναστάτωσε Λάρισα και Βόλο. Κάθειρξη έντεκα ετών επέβαλε προχθές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε δύο Ρουμάνους ηλικίας 35 ετών και 34 ετών, που τον Οκτώβριο του 2010 εξαπάτησαν με ηλεκτρονικό τρόπο και συγκεκριμένα με τη μέθοδο του skimming, 40 Βολιώτες, αποσπώντας από τις πιστωτικές τους κάρτες συνολικό ποσό ύψους 26.630. Επιπλέον προσπάθησαν να αρπάξουν και το ποσό των 61.460 ευρώ.

Οι δύο Ρουμάνοι, οι οποίοι δεν παραβρέθηκαν στο δικαστήριο και καταδικάστηκαν ερήμην, κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια σε απάτη με ηλεκτρονικό τρόπο από κοινού κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα από δράστες που διαπράττουν απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με προσδοκώμενο όφελος άνω των 30.000 ευρώ, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για υποκλοπή απόρρητων δεδομένων. Επιπλέον, στον έναν από τους δύο επιβλήθηκε περαιτέρω ποινή έξι μηνών για ψευδείς καταθέσεις στοιχείων.

Η μεθοδολογία των δραστών

Οι καταδικασθέντες υπέκλεπταν και αντέγραφαν τους αριθμούς καρτών και τους κωδικούς pin τους με ηλεκτρονικά μέσα και στη συνέχεια με τη βοήθεια συνεργών τους δημιουργούσαν κάρτες κλώνους και προχωρούσαν σε αναλήψεις ποσών εν αγνοία των κατόχων των καρτών.

Στον Βόλο «χτύπησαν» δύο μέρες, στις 15 και τις 16 Οκτωβρίου 2010, αρπάζοντας τα δεδομένα των καρτών από ΑΤΜ συγκεκριμένης Τράπεζας με καταστήματα στη Νέα Ιωνία και στον Άναυρο. Οι συνεργοί τους προχωρούσαν στη συνέχεια σε αναλήψεις ποσών από καταστήματα της ίδιας Τράπεζας στην Αθήνα.

Μετά τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όλες οι κάρτες κλώνοι, σαράντα στο σύνολό τους, ακυρώθηκαν με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών. Εντούτοις, τα μέλη της συμμορίας είχαν προλάβει και όπως διαπιστώθηκε είχαν προχωρήσει σε αναλήψεις ποσών. Συγκεκριμένα, είχαν εκτελέσει 60 επιτυχείς αναλήψεις ποσών και 82 ανεπιτυχείς αναλήψεις.

Μάλιστα, την ημέρα της σύλληψης των δύο Ρουμάνων, στις 16 Οκτωβρίου 2010, οι συνεργοί τους συνέχιζαν να σηκώνουν χρήματα, ώσπου η έρευνα των αστυνομικών αρχών προχώρησε και εξακριβώθηκε πλήρως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν.

Οι συλλήψεις και οι αποκαλύψεις

Οι δύο Ρουμάνοι συνελήφθησαν όταν κάτοικοι της Νέας Ιωνίας αντιλήφθησαν ύποπτη κίνηση έξω από Τραπεζικό κατάστημα στην περιοχή και απευθύνθηκαν στην Αστυνομία. Στις 15 Οκτωβρίου τέσσερα συνολικά άτομα με διαφορετικά οχήματα επισκέπτονταν ΑΤΜ συγκεκριμένης Τραπέζης και φαινόταν ότι κάτι παράνομο έκαναν.

Την επόμενη μέρα οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ρουμάνων όταν τους είδαν να αποχωρούν από το επίμαχο υποκατάστημα Τραπέζης με διαφορετικά οχήματα.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό και άρχισαν σιγά σιγά να συμπληρώνουν τα κομμάτια του πάζλ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν.

Οι αναλήψεις χρημάτων από τράπεζες

Οι δύο Ρουμάνοι, εναντίον των οποίων τώρα αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και μετά την εκτέλεση της κάθειρξης θα απελαθούν στη χώρα τους, αφαιρούσαν τμήματα των ειδικών προστατευτικών εξαρτημάτων ΑΤΜ στην υποδοχή του μηχανισμού ανάγνωσης καρτών.

Τοποθετούσαν εκεί μαγνητική ταινία καρτών (skimmer) και στη συνέχεια έβαζαν στην οθόνη των ΑΤΜ τα κινητά τους τηλέφωνα που είχαν κάμερα εντός πλαστικού κουτιού, το οποίο μέσω οπής λειτουργούσε ως μηχανισμός αποκάλυψης και καταγραφής των αριθμών των καρτών και των pin.

Οι καταδικασθέντες μέσω ασύρματου δικτύου μετέφεραν με ηλεκτρονικό υπολογιστή τα δεδομένα στους συνεργούς τους και εκείνοι δημιουργούσαν κάρτες κλώνους, και στη συνέχεια προχωρούσαν από την Αθήνα σε αναλήψεις ποσών.

Σε όλες τις περιπτώσεις η Τράπεζα αποζημίωσε τα θύματα.

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version