Σε καιρούς πανδημίας και των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, απαιτούνται έξυπνες εφαρμογές και πρακτικές λύσεις που επιπρόσθετα βοηθούν στην επιστροφή της κανονικότητας.
Ως μοναδική καταγράφεται η περίπτωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας (επί της 28ης Οκτωβρίου), όπου από τον περασμένο Αύγουστο λειτουργεί ένα «έξυπνο» σύστημα απολύμανσης των βιβλίων που επιστρέφονται από τους δημότες αφού έχουν διαβαστεί, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα επιβίωσης κορωνοϊών και άλλων επικίνδυνων βακτηρίων και μικροβίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για πατέντα λαρισαϊκής επιχείρησης, η οποία έχει τη δυνατότητα να απολυμάνει έως και 100 βιβλία τη φορά επί 25 ολόκληρα λεπτά, σε μια διαδικασία για την οποία γίνεται παράλληλη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και θερμοκρασίας όπως αναφέρει το larissanet.gr.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, Γεωργίας Τσιάνα, με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν απολυμαίνονται μόνο οι χιλιάδες τίτλοι βιβλίων που δανείζονται οι δημότες, αλλά επίσης η αλληλογραφία και ο γραπτός τύπος που φτάνουν στη Βιβλιοθήκη, έτσι ώστε να προστατεύονται στο μέγιστο βαθμό, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι υπάλληλοι της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αγορά του συγκεκριμένου συστήματος έγινε από το υπουργείο Παιδείας, μέσω χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Σύμφωνα με την κα Τσιάνα, για ευνόητους λόγους και επειδή κατά την καραντίνα της περασμένης Άνοιξης έμεινε υποχρεωτικά κλειστή η βιβλιοθήκη, ενώ σε αυτή του Φθινοπώρου λειτούργησε κάτω από περιοριστικά μέτρα, μειώθηκε το 2020 ο αριθμός των τίτλων που διακινήθηκαν.
Συγκεκριμένα, από τους 34.000 τίτλους του 2019, μόλις 19.000 διακινήθηκαν πέρυσι. Αναφορικά με τα νέα μέλη, καταγράφηκαν 530 το 2020, ενώ το 2019 ήταν αντίστοιχα 1.100.