Από σήμερα έως και το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης που έφτασε στην Κρήτη συνοδευόμενο από τον Ηγούμενο της Μονής της Αγίας Λαύρας, για τις εκδηλώσεις εορτασμού της μάχης του Οροπεδίου Λασιθίου…
Το λάβαρο δεν μεταφέρεται συχνά από τη Μονή και η παρουσία του στην Κρήτη που ζητήθηκε μέσω της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, «είναι μια στιγμή συγκίνησης», όπως ανέφερε ο ηγούμενος της Μονής της Αγίας Λαύρας Ευσέβιος Σπανός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το λάβαρο υποδέχθηκαν στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, αλλά και στελέχη της δημοτικής αρχής Οροπεδίου, που 154 χρόνια μετά, τιμούν την Επανάσταση του Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη αποτέλεσε μετά το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου την αρχή της μεγάλης Κρητικής Επανάστασης.
«Το Ιερό Λάβαρο έχει πολλά να μας πει για το αδούλωτο πνεύμα των Ελλήνων. Για τους Έλληνες που ποτέ δεν προσκυνάνε και δεν γονατίζουν, αλλά μάχονται για το μέγιστο αγαθό της ελευθερίας. Αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα του λαβάρου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηγούμενος της Μονής της Αγίας Λαύρας φτάνοντας στο Ηράκλειο, ενώ τη συγκίνησή του για την παρουσία του λαβάρου στις εκδηλώσεις του Οροπεδίου Λασιθίου, εξέφρασε και ο δήμαρχος της περιοχής.
«Το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης, αυτό στο οποίο όρκισε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τους επαναστάτες, θα βρίσκεται μέχρι το πρωί της Δευτέρας στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας, μαζί με το λάβαρο της Επανάστασης του Οροπεδίου, το λάβαρο του Βασιλογιώργη που ήταν επαναστάτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας και δημιουργήθηκε το 1841, απεικονίζοντας έναν αετό ο οποίος πατάει πάνω σε έναν κεραυνό και κρατάει στο ράμφος του ένα σταυρό. Είναι ένα σύμβολο της ελληνικής μυθολογίας, της μυθολογικής γέννησης του Δία στο Οροπέδιο Λασιθίου και η μετεξέλιξη του στην πορεία προς στο Χριστιανισμό», δήλωσε ο κ. Στεφανάκης.
Σύμφωνα με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης κεντήθηκε στην Πάτρα το 1740 και μεταφέρθηκε στη Μονή από έναν ιερομόναχο, τον Νεόφυτο, όπου και κοσμούσε την Ωραία Πύλη του ιστορικού ναού της εκκλησίας. «Από το 1740 μέχρι το ξημέρωμα της 17ης Μαρτίου το 1821 αποτελούσε ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά από εκείνη τη στιγμή και μετά έγινε και εθνικό σύμβολο ενός υπόδουλου λαού που πάσχιζε να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό», ανέφερε ο ηγούμενος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους Έλληνες, χωρίς να αντιληφθούν κάτι οι Τούρκοι, στο τέλος της αγρυπνίας του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου εορτάζεται την 17η Μαρτίου. Ο όρκος που έδωσαν συμβόλισε την έναρξη της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε όταν το λάβαρο υψώθηκε στη Μονή της Αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό