«Δεδομένου», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αφενός «ότι όλη η Λέσβος έχει ενταχθεί στα παγκόσµια γεωπάρκα της UNESCO και αφετέρου ότι το απολιθωµένο δάσος στο Σίγρι έχει χαρακτηριστεί και ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάσισε να διενεργήσει αυτεπάγγελτη έρευνα».
Στην έρευνα αυτή ζητείται:
– Να εξεταστεί η επάρκεια των μέτρων φύλαξης τόσο του περιφραγμένου χώρου όσο και του συνόλου της έκτασης που εντοπίζονται απολιθώματα στη Λέσβο.
– Να αναδειχθούν τόσο οι καλές διοικητικές πρακτικές όσο και να διερευνηθούν τα τυχόν κενά, σε επίπεδο διοικητικών ενεργειών και νομοθεσίας, που σχετίζονται µε την προστασία των απολιθωµατοφόρων εκτάσεων.
Ας σημειωθεί ότι από την αρχή της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί τρεις επισκέπτες του νησιού οι οποίοι στις αποσκευές τους έφεραν κομμάτια και θραύσματα απολιθωμάτων από το μεγάλο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Ως απολιθωμένο δάσος έχει κηρυχθεί μεγάλο μέρος της δυτικής Λέσβου, ενώ στο Σίγρι – όπου και ο σημαντικότερος πυρήνας απολιθωμάτων- βρίσκεται το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι σήµερα, έχει διαµεσολαβήσει σε πολλές υποθέσεις µε αντικείµενο την προστασία γεωµορφολογικών δοµών, παλαιοντολογικών καταλοίπων, σπηλαίων, ιαµατικών πηγών και µεταλλείων. Στο πλαίσιο της εµπειρίας αυτής, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει καταθέσει εµπεριστατωµένες προτάσεις για την εν γένει βελτίωση του θεσµικού πλαισίου προστασίας των γεωτόπων προς τα αρµόδια υπουργεία και έχει ενηµερώσει σχετικά την Ειδική Μόνιµη Επιτροπή της Βουλής για την προστασία του Περιβάλλοντος.