Η χρήση ενός ξενοδοχείου στην περιοχή Άναξος της Πέτρας, προκειμένου να στεγάσει ευπαθείς προσφυγικές ομάδες εγκλωβισμένων στη Λέσβο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ομάδας κατοίκων της περιοχής Πέτρας –Μολύβου, οι οποίοι κατέλαβαν κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο ξενοδοχείο, προκειμένου να εμποδίσουν την κίνηση λεωφορείων με πρόσφυγες προς τα εκεί.
Με αυτό το δεδομένο, η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματιών, Φορέων και Δημοτών Μήθυμνας (Μολύβου)-Πέτρας, για την εξεύρεση λύσεων ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, καλεί άμεσα, εντός της εβδομάδας, την σύγκληση του Παλλεσβιακού Συντονιστικού Οργάνου Φορέων, με αποκλειστικό θέμα «την αποτροπή των πάσης φύσεως δομών φιλοξενίας σε τουριστικές περιοχές και σε ξενοδοχειακά καταλύματα ή σπίτια, τον συντονισμό των ενεργειών για την διαχείριση του προσφυγικού και την αποσυμφόρηση του νησιού πριν να είναι αργά».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «αυτό που συνέβη χτες στην Πέτρα από συγκεκριμένο ξενοδόχο θέτει σε κίνδυνο τόσο τους πρόσφυγες, όσο και την ανοχή της κοινωνίας της εδώ περιοχής. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την λογική που οδηγεί σε τέτοιες αποφάσεις αυτή την στιγμή που δείχνει να ανακάμπτει σοβαρά, σε σχέση με πέρυσι, ο τουρισμός στην περιοχή μετά από την σχετική ησυχία που επικράτησε εδώ και καιρό στην τουριστική γωνιά του νησιού. Αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που διαμορφώνονται οι κρατήσεις της επόμενης σεζόν πρέπει να διαφυλαχτεί πάση θυσία η ησυχία στα τουριστικά μέρη της Λέσβου».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κοινωνία εδώ βρίσκεται στα όριά της. Η προσπάθεια που κατέβαλε εδώ και δυο χρόνια η Συντονιστική Επιτροπή Μολύβου –Πέτρας, ήταν ο κατευνασμός ακραίων συμπεριφορών και η μετριοπαθής διαχείριση μεγάλων εντάσεων που προκαλούσαν τα γεγονότα. Αυτό προσπάθησε και χτες. Πλέον βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Η ευθύνη των όσων θα ακολουθήσουν, εάν επικρατήσουν οι περιφρονητικές προς την κοινωνία συμπεριφορές, όπως η χτεσινή στην Πέτρα, θα βαρύνει εξολοκλήρου αυτούς που έχουν οδηγήσει τον κόσμο στα όριά του και εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια σε μια άσχημη πραγματικότητα που δείχνει να έρχεται ορμητικά.
Στις νέες εξελίξεις που θα διαμορφωθούν με την επαναλειτουργία της συνθήκης του Δουβλίνου και τις τροποποιήσεις της, καθώς και την πλήρη εφαρμογή εκ νέου της συνθήκης Σέγκεν, το παλλεσβιακό αίτημα που πρέπει να ορθωθεί απέναντι στους πάσης φύσεων ιθύνοντες, είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και η ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ