Με τηλεφώνημα από απόκρυψη στα γραφεία της εφημερίδας «Εμπρός», άγνωστος δήλωσε σήμερα ότι η «Ενωμοτία Μυτιλήνης της Εθνικιστικής οργανώσεως ‘Κρυπτεία' αναλαμβάνει την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου στη Θερμή».
Πρόκειται για το μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου την περίοδο 1012 – 2013 και βρισκόταν στην άκρη του μικρού λιμανιού της Θερμής, το οποίο κατέστρεψαν άγνωστοι πριν μέρες, εξαφανίζοντας ακόμα και την τσιμεντένια βάση του, πετώντας την μαζί με όλο το μνημείο, στη θάλασσα.
Η ολοσχερής καταστροφή του διερευνάται από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, μετά από αναφορά της γενικής γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία διαβίβασε το θέμα στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Μυτιλήνης, αλλά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης, σχετική μήνυση κατέθεσε στο τμήμα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Όπως έγινε γνωστό, η οργάνωση «Κρυπτεία» είχε επικοινωνήσει και παλαιότερα με την Εφημερίδα «Εμπρός», προειδοποιώντας για χτύπημα σε σημείο του νησιού όπου λειτουργούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, περιθάλπτοντας αιτούντες άσυλο τους οποίους αποκάλεσε «λαθροέποικους».
Η «Κρυπτεία» έχει εμφανιστεί στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επικοινώνησε με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δηλώνοντας ότι είχε τοποθετήσει βόμβα. Σκοπός της ήταν να εκκενωθεί ο χώρος όπου πραγματοποιείτο επιστημονικό συνέδριο για το προσφυγικό με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη – Φρούριο».
Η ακροδεξιά οργάνωση «Κρυπτεία» έχει επανειλημμένα αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Αθήνα, ενώ έγινε γνωστή ιδιαίτερα για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, του προσφυγόπουλου-μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017.
Η ονομασία της «Κρυπτεία», παραπέμπει στη «μυστική αστυνομία» της αρχαίας Σπάρτης, η οποία, σύμφωνα με τις πηγές, τρομοκρατούσε δολοφονώντας τους απείθαρχους είλωτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ