Με την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τηρώντας αυστηρά μέτρα για τη μεταφορά των ζώων, λόγω της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων, ξεκίνησαν να λειτουργούν τρία σφαγεία στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, αρνιά δέχονται τα σφαγεία Ερεσού, Καλλονής και Σκαλοχωρίου, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει και το σφαγείο του Μανταμάδου...
Την ίδια ώρα, οι τιμές, λόγω της ζωονόσου -που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έχει απομονωθεί σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού- έπεσαν πολύ χαμηλά.
Κτηνοτρόφοι της περιοχής του Μεσότοπου στη δυτική Λέσβο, που σημειωτέον δεν επλήγη από τη ζωονόσο, συμφώνησαν σε τιμή πώλησης τα 2,70 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο πουλούσαν στα τέσσερα ευρώ το κιλό. Ανάλογα χαμηλή είναι και η τιμή πώλησης του γάλακτος. Φέτος, οι κτηνοτρόφοι δέχονται προσφορές της τάξης των 0,80 ευρώ το λίτρο πρόβειου γάλακτος, όταν πέρυσι πουλούσαν με 93 λεπτά το λίτρο.
«Οι έμποροι κρεάτων και οι τυροκόμοι πρέπει να ξανασκεφτούν τις τιμές που λένε στους κτηνοτρόφους. Ζητάμε από 90 λεπτά και πάνω στο γάλα, από τέσσερα ευρώ και πάνω στο κρέας, δηλαδή στις τιμές τουλάχιστον της ηπειρωτικής χώρας αν θέλουμε να μιλάμε για διατήρηση της κτηνοτροφίας στη Λέσβο» είπε, μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μανόλης Κωνσταντιδέλλης.
Στο Μανταμάδο της βορειοανατολικής Λέσβου οι τιμές που δίνονται στους κτηνοτρόφους είναι από 2,5 έως 2,7 ευρώ το κιλό στο αρνί. «Από την κερδοσκοπία που γίνεται στις τιμές σε κρέας και γάλα, φοβάμαι μην παρασυρθούν και οι τιμές της στεριανής Ελλάδας» είπε, μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μανταμάδου Παναγιώτης Σταμάτης. Και συνέχισε: «Υπάρχουν μηχανισμοί για να ενεργοποιήσει η πολιτεία αν θέλει να απορροφήσει το αρνί της Λέσβου, είτε στο στρατό είτε σε δημόσιες δομές, σε τιμές στεριανής Ελλάδας. Αυτό άλλωστε είχε συμβεί και σε ευρωπαϊκό έδαφος για την απορρόφηση των προβληματικών βοοειδών».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της διατήρησης των μέτρων που λαμβάνονται για τη ζωονόσο της ευλογιάς στο νησί, εξετάζει το υπουργείο για τη Λέσβο δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Αδαμίδης.
Όσον αφορά την έκθεση για τις διαπιστώσεις του κλιμακίου από τις Βρυξέλλες, που εξέτασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ζωονόσου, θα κατατεθεί στο υπουργείο Γεωργίας. Οι έλεγχοι πάντως συνεχίζονται εντατικά και μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 65.000 ζώα.
Συνολικά, εντοπίσθηκαν 27 προβληματικά κοπάδια, τα οποία σφαγιάστηκαν και για τα οποία σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου θα υπάρξουν αποζημιώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Τουλάχιστον για όσες σχετικές αιτήσεις κατατέθηκαν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οι οποίες και αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των πληγέντων κτηνοτρόφων. Οι υπόλοιποι, όπως μετέδωσε ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, θα αποζημιωθούν με τη νέα χρονιά.