Μοιάζει με χιονισμένο τοπίο, πρόκειται όμως για την Αλυκή Πολιχνίτου, από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου Καλλονής, στη Λέσβο, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων.
Ανάμεσα στα βουνά από αλάτι, διακρίνει κανείς αβαθείς λιμνούλες, ταμιευτήρες, καθώς και αλοπήγια, περίπου 75 στρεμμάτων, όπου γίνεται μια φορά τον χρόνο η συγκομιδή του αλατιού. Όπως ανέφερε ο διευθυντής των Αλυκών Παναγιώτης Χρήστος, η καλλιεργητική – παραγωγική περίοδος διαρκεί 5 με 6 μήνες και οι εργασίες συγκομιδής ξεκινούν γύρω στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκούν περίπου 20 ημέρες.
Την εποχή της συγκομιδής ο τόπος αντηχεί από τις δηζελάμαξες, που με τα βαγόνια τους μεταφέρουν το αλάτι που εξορύσσεται με βιομηχανικό τρόπο από τα αλοπήγια στο συγκρότημα πλύσης και απόθεσης αλατιού, διαμέσου ενός σιδηροδρομικού δικτύου συνολικού μήκους 1.100 μέτρων.
Η Αλυκή παράγει περίπου 10.000 τόνους αλάτι τον χρόνο, άριστης ποιότητας, καλύπτοντας τις απαιτήσεις καταναλωτών τόσο στο νησί όσο και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Το αλάτι μεταφέρεται από την Αλυκή προκειμένου να πουληθεί, είτε μεμονωμένα με νταλίκες, είτε με ναυλωμένα φορτηγά πλοία από το λιμάνι της Σκάλας Πολιχνίτου.