Τοπικά Νέα

Λεχαινά: Εικόνες “γροθιά στο στομάχι” από το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων [pics]

Εικόνες που προκαλούν στενοχώρια αλλά και οργή από το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά. Αναγκάζεται να έχει ακόμα και άτομα... 47χρονών, ενώ θα έπρεπε μέχρι 18. "Πεταμένοι" άνθρωποι μέσα σε θαλάμους απ' όπου έχουν να βγουν χρόνια, πολλές φορές δεμένοι. Τι καταγγέλλει στο newsit.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά υπάρχει για να φιλοξενεί παιδιά με σοβαρή αναπηρία. Αντ΄ αυτού η φιλοξενία έχει γίνει “εφιάλτης”, αφού ζουν σε συνθήκες περιορισμού, καθηλωμένοι σε παρκοκρέβατα, ή με δεμένα τα άκρα τους.

Αυτήν τη στιγμή, στην εν λόγω Προνοιακή Μονάδα φιλοξενούνται 44 άτομα, ηλικίας 9 έως… 47 ετών (!), ενώ με βάση τον κανονισμό θα έπρεπε να φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 18 ετών. Συγκεκριμένα, σ’ έναν όροφο φιλοξενούνται 27 άτομα και σε έναν άλλο φιλοξενούνται 17 άτομα τα οποία αποτελούν πιο βαριά περιστατικά.

“Δεμένοι στα κρεβάτια τους λόγω έλλειψης προσωπικού”

“Το λιγοστό προσωπικό είναι εργασιακά εξουθενωμένο, αλλά δίνει πραγματικά την ψυχή του για να απαλύνει τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ατόμων. Αποτέλεσμα, με εντολή της διοίκησης και όχι γιατρών, πολλές φορές, οι συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να καθηλώνουν τα άτομα αυτά στο κρεβάτι τους ή στο καρότσι” εξηγεί στο Newsit.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος.

“Φυσικά πρέπει να απαγορεύονται οι καθηλώσεις παιδιών. Όταν όμως το προσωπικό είναι ελάχιστο και κινδυνεύει το παιδί με αυτοτραυματισμό ή να επιτεθεί σε άλλο παιδί, πώς μπορεί να αποφευχθεί η καθήλωση;”, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Φυλακισμένοι για χρόνια στα soft rooms

“Η κατάσταση δυστυχώς είναι απαράδεκτη. Εδώ υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν τέσσερα χρόνια να βγουν από το θάλαμο τους. Ζουν μόνιμα σε κάποια soft rooms τα οποία φτιάχτηκαν κατ’ εντολή κάποιας MKO και είναι χειρότερα και από την απομόνωση των φυλακών.

Τα παιδιά αυτά δεν πηγαίνουν βόλτα, δεν μπορούν να πάνε μία εκδρομή γιατί είναι χαλασμένο το πούλμαν. Παρότι υπάρχει οδηγός, δεν υπάρχουν τα λάστιχα του πούλμαν. Ούτε φυλακισμένοι δεν έχουν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης” καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ίδρυμα ψυχιατρικών νοσημάτων χωρίς ψυχίατρο

“Τα άτομα που φιλοξενούνται εκεί έχουν σοβαρές αναπηρίες. Εμφανίζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές και όμως, στη μονάδα δεν υπάρχει ψυχίατρος εδώ και τέσσερις μήνες” λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι “στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών δεν υπάρχει ούτε παθολόγος, ούτε παιδίατρος, μόνο δύο αγροτικοί γιατροί βρίσκονται εκεί για μερικές ώρες την εβδομάδα”.

Δυο νοσηλευτές για 44 άτομα

“Για 44 άτομα υπάρχουν 45 άτομα προσωπικό, συνολικά. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόνο 15 άτομα. Τη νύχτα υπάρχουν μόνο δύο άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό εκεί. Το ένα από αυτά τα άτομα, συνήθως, απασχολείται με διακομιδές. Άρα, συχνά τις νύχτες υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής για 44 νοσηλευόμενους” συνεχίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ..

“Ένα παιδί φιλοξενείται στο διάδρομο. Αυτό το παιδί γύρισε από Νοσοκομείο στο οποίο είχε πάει επειδή είναι σοβαρά άρρωστο. Οι γιατροί του έδιναν μία εβδομάδα ζωή. Ζει δύο μήνες και, δυστυχώς, το κρεβάτι του είναι στο διάδρομο. Εκεί ταλαιπωρείται” προσθέτει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Η διαμαρτυρία των εργαζομένων

Σήμερα το πρωί, στην πύλη της Προνοιακής Μονάδας στα Λεχαινά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι «μετατράπηκε με ευθύνη των πολιτικών που ασκήθηκαν σε «αποθήκη ψυχών» με απώτερο σκοπό να την κλείσουν».

Σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών που φιλοξενεί παιδιά με σοβαρή αναπηρία, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα «δημοσιεύματα κατά των λιγοστών εργασιακά εξουθενωμένων εργαζομένων για περιορισμό παιδιού σε καρότσι».

Όπως επισημαίνεται, πραγματοποιήθηκε με βάση εντολής και του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που ακολουθείται για την αυτοπροστασία του παιδιού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΦΗ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα