Σάββατο, 23 Νοε.
17oC Αθήνα

Λίμνη Παμβώτιδα: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών

Λίμνη Παμβώτιδα: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών

Συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα μετά το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών τύπου Α που εντοπίστηκε σε νεκρό αργυροπελεκάνο στη λίμνη Παμβώτιδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr το κρούσμα εντοπίστηκε στις 8 Μαρτίου και δεν έχει εμφανιστεί κάποιο άλλο που να αποδεικνύει έξαρση του φαινομένου του ιού της γρίπης των πτηνών.

Οι αρμόδιοι φορείς απέστειλαν το δείγμα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και από εκεί εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στη λίμνη Παμβώτιδα, με τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο υπό το φόβο εξάπλωσης του ιού και μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών.

Πάντως, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη όσον αφορά τη βιοασφάλεια, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο σε Πρέσπες – Κερκίνη, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο ιός της γρίπης των πτηνών έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα, όπου και καταμετρήθηκαν περί τα 700 νεκρά πουλιά. Βέβαια, σημειώνεται ότι δεν διαπιστώθηκε ποια ήταν η ακριβής αιτία θανάτου, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι πιθανόν προσβλήθηκαν από κάποια τοξίνη λόγω της περιόδου εκτροφισμού.

Οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών χρησιμοποιούν ακόμη και drone για την καταγραφή της λίμνης Παμβώτιδα, καθώς και οχήματα που κινούνται περιμετρικά και κάθετα για τον εντοπισμό πουλερικών.

Με βάση τα παραπάνω η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου, επισημαίνει την ανάγκη της πιστής εφαρμογής της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών».

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:

1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Να σημειωθεί ότι οι παραβάτες των παραπάνω μέτρων υπόκεινται σε κυρώσεις.

Τελευταίες ειδήσεις