Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Λήμνος: Αντιδράσεις για την «απάτητη παραλία» του Κέρους από επιχειρηματίες που πρέπει να βάλουν λουκέτα

Λήμνος: Αντιδράσεις για την «απάτητη παραλία» του Κέρους από επιχειρηματίες που πρέπει να βάλουν λουκέτα

Η Λήμνος στο επίκεντρο με τις αντιδράσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλία του Κέρους να είναι διαδοχικές.

Η Λήμνος βλέπει τις αντιδράσεις να εντείνονται με αφορμή τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει, η απόφαση να χαρακτηριστεί ως «απάτητη» η παραλία του Κέρους. Το θέμα προέκυψε μετά από τροποποιητικό ΦΕΚ του υπουργείου Οικονομικών. Ο Δήμος Λήμνου ζητάει να αναθεωρηθεί η σχετική απόφαση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν σε καταστροφή επιχειρήσεις και στην ανεργία, οι υπάλληλοι που απασχολούν.

«Πρέπει να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας, μας έπιασαν στον ύπνο», λέει ιδιοκτήτρια beach bar Σταυρούλα Μπούμπουρα, μιλώντας στο Mega, η οποία δραστηριοποιείται από το 2009 στην εν λόγω παραλία. Το Κέρος είναι γνωστό για το kite surfing με τουρίστες να έρχονται γι’ αυτό το σκοπό από όλη την Ευρώπη από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο.

Στις 28 Ιουνίου βγήκε το πρώτο ΦΕΚ με τις απάτητες παραλίες, ενώ με τροποποιητικό ΦΕΚ έβγαλαν ως απάτητη την παραλία του Κέρους που έχει επιχειρήσεις beach bar, σχολές για surf, ακόμα και ξενοδοχεία. Ξαφνικά, όπως λένε οι επαγγελματίες, όλα αυτά πρέπει να κλείσουν.

Όπως λέει η κ. Μπούμπουρα, η παραλία του Κέρους στηρίζει την οικονομία του νησιού και τώρα πρέπει να κλείσει: «Τα τελευταία χρονιά στα νησιά έχουν ανοίξει επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον κόσμο. Στο ΦΕΚ αναφέρει πως είναι απόφαση μετά από συλλογή απόψεων, ωστόσο κανείς δεν έχει ερωτηθεί».

Και προσθέτει: «Γεννήθηκα στη Λήμνο και στο νησί δραστηριοποιούμαι από το 2009, ξεκίνησαν οι γονείς μου και ανέλαβα στην συνέχεια. Απάτητη παραλία σημαίνει ότι θα κλείσουμε το μαγαζί μας και ό,τι έχουμε πληρώσει και αγοράσει. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Όταν η περιοχή είναι Natura, η εκμετάλλευση είναι ήπια. Τα προστατευόμενα είδη εδώ είναι όμως μακριά από την παραλία».

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει την αναθεώρηση της απόφασης για την ένταξη του Κέρους στις συνολικά 238 «απάτητες παραλίες» ο Δήμος Λήμνου, σημειώνοντας ότι «οι Υπηρεσίες που εισηγήθηκαν σχετικά, δεν έλαβαν υπόψη τους την εξαιρετική σημασία της παραλίας του Κέρους για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού».

Η παραλία του Κέρους είναι παγκοσμίως γνωστή, όπως αναφέρεται στη συνέχεια, ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για windsurfing και kitesurfing, στην καρδιά ενός οικοσυστήματος προστατευόμενου από τη συνθήκη Natura 2000.

Όπως αναφέρει ο δήμος: «Την Παρασκευή 28/6/2024, αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ 3734, λάβαμε γνώση του επικαιροποιημένου καταλόγου των 238 συνολικά ‘απάτητων παραλιών’ της χώρας, στον οποίο κατάλογο με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η παραλία του Κέρους, στο σύνολό της, συγκαταλέγεται σε αυτές. Σύμφωνα με την από 19/4/2024 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β2364), στις ‘απάτητες παραλίες’ απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις