Γιατροί και πυροσβέστες καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους, στη Μαγνησία κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τα ενοίκια βρίσκονται στα ύψη…
Σε σπίτια – τρώγλες για τα οποία «ακουμπούν» σχεδόν τον μισό μισθό τους φιλοξενούμενοι ή σε κοινόβια για να μοιράζονται τα υπέρογκα ενοίκια, αναγκάζονται να διαμένουν πυροσβέστες και γιατροί που μετακινούνται στα νησιά των Βορείων Σποράδων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Πυροσβέστες και γιατροί αντιμετωπίζονται ως… τουρίστες και αναγκάζονται να κοιμούνται σε πυροσβεστικούς σταθμούς και ιατρεία μέχρι να βρουν κατάλυμα χωρίς να χρειάζεται να… ξεπουληθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού στη Σκιάθο, από τον οποίο ζήτησαν να καταβάλλει ενοίκιο 2.500 ευρώ τον μήνα!
Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Βαγγέλη Καραμίντζα από 1η Μαΐου, τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού ενισχύθηκαν με 136 εποχικοί δασοπυροσβέστες που μεταξύ άλλων κλήθηκαν να στελεχώσουν πυροσβεστικούς σταθμούς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Είκοσι ημέρες μετά, υπάρχουν πυροσβέστες που δεν έχουν καταφέρει να βρουν στέγη και είτε κοιμούνται σε σταθμούς είτε είναι φιλοξενούμενοι. Οι «τυχεροί» που βρήκαν κατάλυμα, ζουν σε οικήματα που χαρακτηρίζονται τρώγλες, καταβάλλοντας ωστόσο ενοίκια που φθάνουν ακόμη και τα 400 ευρώ. Άλλοι μένουν δύο – δύο και τρεις – τρεις μαζί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια που τους ζητούνται.
Το πρόβλημα δεν είναι φετινό. Κάθε χρόνο, τη θερινή σεζόν πυροσβέστες επιδίδονται σε αγώνα για να βρουν σπίτι και να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στα νησιά των Βορείων Σποράδων, χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν έναν μισθό. Πρόκειται για εποχικούς πυροσβέστες που ενισχύουν τους πυροσβεστικούς σταθμούς των νησιών από 1η Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και ο μισθός των οποίων δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ τον μήνα.
«Οι πυροσβέστες παρέχουν υπηρεσίες, δεν πάνε… διακοπές για να καλούνται να καταβάλλουν τόσο υψηλά ενοίκια», ανέφερε στο taxydromos.gr ο κ. Καραμίντζας, τονίζοντας ότι το θέμα έχει τεθεί σε επίπεδο διοίκησης. Οι συμβάσεις που υπογράφουν εποχικοί είναι χωρίς υποχρέωση παροχής στέγης, αυτό όμως εγκυμονεί τον κίνδυνο να τιναχθεί όλος ο αντιπυρικός σχεδιασμός στον αέρα, αν υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις από τις θέσεις.