Η εποχική γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο στη χώρα, έχει «αποδεκατίσει» σχολικές μονάδες της Μαγνησίας. Οι καρέκλες πίσω από τα σχολικά θρανία αδειάζουν η μία μετά την άλλη και εκπαιδευτικοί παραδίδουν μάθημα από την έδρα σε περιορισμένο μαθητικό κοινό...
Αν και πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η ανησυχία υπάρχει. Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ξεκίνησαν ήδη δράσεις πρόληψης κάθε είδους ίωσης στα σχολεία. Η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων κι εν μέσω χειμερινής περιόδου βρήκε τη γρίπη σε έξαρση.
Πανελλαδικά στοιχεία μιλούν για 13 θύματα της γρίπης. 8 από τους θανάτους σημειώθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μεταξύ 13 και 19 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ένα από τα θύματα είναι ένα παιδί 4 ετών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη, οι απουσίες είναι μαζικές από τις σχολικές αίθουσες. «Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Κάθε χρόνο από τέλος Νοεμβρίου έως και τέλος Φεβρουαρίου καταγράφονται αρκετές απουσίες λόγω ιώσεων. Οφείλουμε όμως να είμαστε σε επαγρύπνηση», αναφέρει ο ίδιος.
Εντονότερο το πρόβλημα στα δημοτικά
Το πρόβλημα των μαζικών απουσιών λόγω γρίπης φαίνεται όμως να είναι εντονότερο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου σε κάποια τμήματα απουσιάζουν ακόμη και οι μισοί μαθητές.
«Λείπουν αρκετοί μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί εξαιτίας της γρίπης. Αυτό που συνιστούμε στους γονείς είναι να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι μέχρι να κάνει τον κύκλο της η ίωση και να παρέλθει ένα επιπλέον 24ωρο. Δυστυχώς γονείς που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους τα στέλνουν στο σχολείο και το πρόβλημα οξύνεται», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.
«Θύματα» της γρίπης πέφτουν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. «Για τους δασκάλους ισχύουν οι ίδιες οδηγίες. Ομως δυστυχώς επειδή δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στη διάθεση για να καλύψουν τα κενά, με αίσθημα ευθύνης για να μην χάσουν μαθήματα τα παιδιά οι δάσκαλοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στο σχολείο και γίνεται φαύλος κύκλος: ο ένας κολλάει τον άλλο», σημειώνει ο κ. Μούσιος.
Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr