Μνημείο (αναμνηστική στήλη) για τους 6.000 Πόντιους, Ασσύριους, κ.ά. πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου, την περίοδο 1922 – 1923, τοποθετήθηκε σήμερα στη Μακρόνησο, η οποία λειτούργησε ως απάνθρωπο “κέντρο υποδοχής”, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο υπό τραγικές συνθήκες, τουλάχιστον έξι χιλιάδες πρόσφυγες.
Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν τότε η προσφορά των εθελοντικών διεθνών οργανώσεων αλληλεγγύης των ΗΠΑ (των χιλίων περίπου Αμερικανίδων εθελοντριών γιατρών), του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδος, Σουηδίας, Μεγάλης Βρετανίας και της Διεθνούς ΧΕΝ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης της αναμνηστικής στήλης παρέστη και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η οποία κατά τη θητεία της στη Διοίκηση της Περιφέρειας, δέχθηκε την πρόταση των συλλόγων για την ανέγερση του Μνημείου και διευκόλυνε τις διαδικασίες.
«Θελήσαμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη αυτής της τραγικής σελίδας που έχει χαρακτηριστεί ως αχαρτογράφητο κεφάλαιο της ιστοριογραφίας των Ποντίων προσφύγων μετά από την Μικρασιατική καταστροφή» δήλωσε η Ρένα Δούρου τονίζοντας ότι η Μακρόνησος σήμανε τραγικό τέλος για χιλιάδες πρόσφυγες την περίοδο 1922-23 και τόνισε: «Δεν ξεχνάμε. Δεν επιτρέπουμε στη λήθη να σβήσει την τραγική ιστορία. Και αυτό το μνημείο συμβάλλει ακριβώς στη συλλογική μνήμη και γνώση».
Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, Δωρόθεος Β’, ενώ παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου “Αργοναύται- Κομνηνοί”, Θεόφιλος Καστανίδης και Ηλίας Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασσυρίων Ελλάδας, Κυριάκος Μπατσάρας, η περιφερειακή Σύμβουλος Νατάσα Κατρανίδου, ο έπαρχος Κέας – Κύθνου, Γιάννης Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, η δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Πρόδρομος Θεοδουλίδης, μέλος της Νομαρχιακής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.