Τρίτη, 27 Αυγ.
28oC Αθήνα

Με κατάνυξη η Περιφορά του Επιταφίου σε όλη τη χώρα – Χιλιάδες πιστοί στην Κορύφωση του Θείου Δράματος (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Με κατάνυξη η Περιφορά του Επιταφίου σε όλη τη χώρα – Χιλιάδες πιστοί στην Κορύφωση του Θείου Δράματος (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά των Επιταφίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας χιλίαδες πιστοί συμμετείχαν στην περιφορά του Επιταφίου της περιοχής τους και υποκλίθηκαν μπροστα στην Κορύφωση του Θείου Δράματος.

Παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε η Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Κοζάνη.

(πηγή: kozanilife)

Για δεύτερη χρονιά με τον νέο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, έγινε η ακολουθία του Επιταφίου, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου- Ευαγγελιστρίας στην πόλη των Γρεβενών.

(πηγή: star-fm)

Η περιφορά του επιταφίου στο Τολό την Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με ιδιαίτερη κατάνυξη. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του στην παραλία, μεταφέρθηκε μέσα στη θάλασσα, ενώ τα βεγγαλικά έδιναν ένα ξεχωριστό τόνο φωτίζοντας τον επιτάφιο στο διάβα του.

Το έθιμο του Επιταφίου στην θάλασσα αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και κρατάει από τότε που οι Κρήτες αποίκησαν την περιοχή φέρνοντας μαζί τους και το έθιμο αυτό, αποδίδοντας έτσι τιμές στην θάλασσα και ευλογώντας το υγρό στοιχείο που θρέφει ακόμα τους απογόνους των Κρητών τους σημερινούς Τολιανούς.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου και των επισκεπτών της περιοχής καθώς μια τεράστια πομπή συνόδευσε την περιφορά του Επιτάφιου.

(πηγή: argolikeseidhseis parapolitikaargolida)

Κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Παρασκευή, στη Νέα Κίο Αργολίδας αναβιώνει ένα παμπάλαιο έθιμο, μοναδικό στο είδος του, που μας έρχεται από την Κίο της Μικράς Ασίας.

Κατά την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου ο Βαραββάς παραδίδεται στην πυρά ενώ πολύχρωμα βεγγαλικά πλημμυρίζουν τη νύχτα με ήχο και φως. Ο Βαραββάς, ένα μεγάλο ομοίωμα ανθρώπου, ετοιμάζεται με ιδιαίτερη επιμέλεια από τους υπαλλήλους του δήμου και στήνεται σε ένα ικρίωμα 8 μέτρων..

Στο Ναύπλιο, οι επιτάφιοι του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου μετά την λιτανευτική πομπή, συναντηθηκαν όλοι μαζί στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης.

 

(πηγή: argolikeseidhseis)

Στη σκιά των προκλήσεων της Άγκυρας που πλέον εγείρει αξιώματα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο αλλά και αμφισβητήσεων της κυριαρχίας της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Οινουσσών, τελέστηκε φέτος η καθιερωμένη συνάντηση των επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Χίου.

Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος αφού προηγουμένως προσκύνησε τον ανδριάντα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτων Φραγκιάδη, ανέβηκε στο βήμα της πλατείας Βουνακίου όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Χίος δεν είναι διατεθειμένη να απολέσει την εκκλησιαστική της παράδοση και τα έθιμά της όπως επιδιώκουν κάποιοι.

«Σήμερα λιτανεύουν μαζί μας και τα νησιά μας που ανήκουν στην εκκλησιαστική, τη μητροπολιτική μου περιφέρεια και την Ελλάδα πατρίδα μας. Τα Ψαρά, τα Αντίψαρα, η Αιγνούσα, η Βάτος και η Παναγιά Οινουσσών», είπε ο Μητροπολίτης καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο…

(πηγή: politischios)

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ…» ακούστηκε από τους ψάλτες και τις χορωδίες που συνόδευαν τους επιταφίους στην Τρίπολη, ενώ ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος τέλεσε το καθιερωμένο τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών. Φυσικά οι χορωδίες της Τρίπολης, Χορωδία “Ορφέας” και Χορωδία Τρίπολης «έντυσαν» την κατανυκτική αυτή βραδιά με ύμνους της Μ. Παρασκευής.

 

(πηγή: arcadiaportal)

Σε κλίμα κατάνυξης και η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Νικάνορα στη Χλόη Καστοριάς.

(πηγή: alphafm)

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την κορύφωση του θείου δράματος με την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στην Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής στην Πρέβεζα.

Αμέσως μετά οι επιτάφιοι των ενοριών της Πρέβεζας, συναντήθηκαν στην Πλατεία Ανδρούτσου, με τους πιστούς να συνοδεύουν με θρησκευτική κατάνυξη κρατώντας κεριά και φαναράκια, τον επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού, Αγίου Χαραλάμπους, συνόδευσε η φιλαρμονική “Ορφεύς” .

Εκεί, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και πλήθους πιστών και επισκεπτών ευχήθηκε Καλή Ανάσταση.

(πηγή: prevezabest)

Σε μια συγκλονιστική κατανυκτική ατμόσφαιρα και με την μεγαλύτερη προσέλευση πιστών που καταγράφηκε ποτέ, τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου (και στη συνέχεια η περιφορά του στους δρόμους της ενορίας) στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αγρινίου.

 (πηγή: sociologyalert)

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η φετινή συμμετοχή των πιστών στην περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων ενοριών της πόλης των Ιωαννίνων στην κάτω πλατεία ,απέναντι απο το κτήριο του Δημαρχείου.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος πιστών κρατώντας στα χέρια τους αναμμένες λαμπάδες οι ενήλικες και φαναράκια τα μικρά παιδιά,δημιούργησαν μια βαθιά κατανυκτική ατμόσφαιρα,συμμετέχοντας στην κορύφωση του Θείου Δράματος.

Μπροστά τα εξαπτέρυγα και ο Σταυρός, ο Επιτάφιος της κάθε ενορίας ,οι ιερείς , οι πιστοί και η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών να παίζει πένθμιμα εμβατήρια…

Ίδια εικόνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπυ χιλιάδες χριστιανών ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου της περιοχής τους.

(πηγή: epirus-tv)

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε