Site icon NewsIT

Με τα πόδια καταφθάνουν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη – Θα γίνει οργανωμένη μεταφορά προς τα σύνορα για 120 πρόσφυγες

26.02.2016 | 15:41
Πρόσφυγας με το μωρό του περπατάει προς τα σύνορα - ΦΩΤΟ REUTERS

Πρόσφυγας με το μωρό του περπατάει προς τα σύνορα - ΦΩΤΟ REUTERS

"Where' s the line?» (πού είναι η γραμμή) ρωτάνε με αγωνία όσοι φτάνουν περπατώντας στην Ειδομένη. Κρατώντας σφιχτά τα παιδιά τους και κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους χιλιόμετρα ολόκληρα, η ... γραμμή, δηλαδή το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, είναι ένας ακόμη στόχος που έχει επιτευχθεί για να φτάσουν πιο κοντά στο όνειρο της κεντρικής Ευρώπης. Θέλουν να πάνε να καθίσουν δίπλα στη γραμμή, να κοιτάνε απέναντι κι ας περιμένουν μέρες για να περάσουν, αρκεί να είναι εκεί κοντά...

Μέχρι το μεσημέρι πάντως, οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν στιγμή την ουδέτερη ζώνη. Με αγωνία, γυναίκες με παιδιά, μπήκαν το μεσημέρι μπροστά στο σημείο διέλευσης παρακαλώντας να μάθουν πότε θα μπορέσουν να περάσουν χωρίς να πάρουν απάντηση. Άλλωστε, χιλιάδες άνθρωποι, είναι πλέον μέρες εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, ενώ συνεχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες κάθε μέρα με τα πόδια. 

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία. “Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί” συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας “εκτάκτου ανάγκης” την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. 

Στο μεταξύ, ταξί με πρόσφυγες καταφθάνουν συνεχώς στον καταυλισμό όπου πλέον δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται περιμετρικά, μέσα στα γειτονικά χωράφια, με σκηνές όπου έχουν στήσει και ζουν σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα και Αφγανοί, οι οποίοι ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα τους επιτραπεί να περάσουν. Περιμένουν μέρες, ακόμα και ανήλικοι Αφγανοί οι οποίοι αρνούνται να μπουν σε καθεστώς προστασίας και σε δομή φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 

Η μεγαλύτερη ουρά στον καταυλισμό είναι αυτή που σχηματίζεται όταν μέλη της ΜΚΟ Praksis μοιράζουν σάντουιτς. Χιλιάδες στέκονται καρτερικά και περιμένουν να φτάσει η σειρά τους για να πάρουν το μοναδικό ίσως φαγητό για ολόκληρη την μέρα. Κάποιοι, αν και περιμένουν μέχρι και 3 ώρες, δεν κατορθώνουν να πάρουν ένα από τα 2.000 σάντουιτς που μοιράζει η οργάνωση ενώ κάποιοι άλλοι, όπως μια γυναίκα από το Ιράκ που αποφασίζει να τηγανίσει… ντομάτες, αγοράζουν λιγοστά λαχανικά και φρούτα από έναν υπαίθριο μανάβη. 

Τα λεφτά τους τελειώνουν, μαζί και η υπομονή, όμως, και ακόμα δε διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Ήδη σήμερα, τα καρτελάκια με τα νούμερα προτεραιότητας προκειμένου να περάσουν στην ουδέτερη ζώνη, είχαν φτάσει στο 138. “Τα νούμερα αυτά δίνονται σε γκρουπ που μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και 50 ανθρώπους”, εξηγεί μέλος της Praksis. 

“Απέδρασα από το Ιράκ, γιατί κινδύνευα επειδή μιλούσα τη γλώσσα του… σατανά”, λέει ο 39χρονος Κάμελ, καθηγητής αγγλικών. Επί μέρες, εγκλωβισμένος αυτός και η οικογένειά του στον καταυλισμό, ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να διαβεί την ουδέτερη ζώνη. Στο βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο όπου πολλά λεωφορεία αποβιβάζουν πρόσφυγες, η οργάνωση Save the children, έχει στήσει έναν παιδότοπο για να απασχολούνται στην πολύωρη αναμονή τα παιδιά. Καθισμένα σε τραπεζάκια, ζωγραφίζουν με χρώματα τη ζωή που ονειρεύονται: σπίτια μεγάλα, ήλιο και φύση. Χαμογελούν, φοράνε αποκριάτικες μάσκες και στολές και διαγωνίζονται για την καλύτερη ζωγραφιά που θα κοσμήσει την σκηνή της οργάνωσης. 

Πολλοί συνεχίζουν να επιλέγουν να περπατούν τα 20 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από το Πολύκαστρο στην Ειδομένη. Ο δρόμος είναι διάσπαρτος από ρούχα, κουβέρτες και μικροαντικείμενα που τους βαραίνουν στην πεζοπορία. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Αμπούντ -ο οποίος μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έξω από το στρατόπεδο μετεγκατάστασης στα Διαβατά δήλωνε αποφασισμένος να φτάσει με την οικογένειά του με τα πόδια στην ουδέτερη ζώνη-, έχουν καταφτάσει κατάκοποι μετά από 9 ώρες πεζοπορίας. “Πού είναι η γραμμή;” ρωτάει και αυτός και κοιτάει με αγωνία το συρματόπλεγμα που τον χωρίζει από το όνειρο…

“Θα ξεκινήσει η οργανωμένη μεταφορά 120 προσφύγων προς την Ειδομένη”

Μια ομάδα εκατόν είκοσι προσφύγων πρόκειται να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών με προορισμό την Ειδομένη, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης μεταφοράς με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, μιλώντας στο “Πρακτορείο FM 104,9”.

“Από εδώ εμάς ό,τι φεύγει συντεταγμένο έχει μια άλλη προοπτική”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Παπαθεμελή η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών. “Υπάρχει μια ευταξία είναι ήρεμα και ήσυχα τα πράγματα. Οι εργασίες συνεχίζονται όσον αφορά την ολοκλήρωση όλων των εγκαταστάσεων”, είπε και προσέθεσε ότι και σήμερα αποχώρησαν κάποιοι από το κέντρο για να κατευθυνθούν στην Ειδομένη, όμως μέχρι το βράδυ αναμένεται πολλοί από αυτούς να επιστρέψουν στα Διαβατά, όπως άλλωστε συνέβη και χθες.

“Υπάρχει ένα πρόβλημα, βλέπουν οι άνθρωποι την κατάσταση και αντιλαμβάνονται ότι εδώ έχουν μια προστασία και ασφάλεια αλλά και τις βασικές παροχές που χρειάζεται ένας άνθρωπος για αξιοπρεπή διαβίωση”, τόνισε και διευκρίνισε ότι όσοι φεύγουν, φεύγουν οικειοθελώς. “Χθες έφυγαν 260, και οι 200 μετά από μία ώρα επέστρεψαν. Και τώρα έχουμε και επιστροφές, αλλά έχουμε και αναχωρήσεις. Δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να φύγουν”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα οργάνωσης του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων σχολίασε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την προσωρινή διοίκηση του κέντρου, τον Στρατό, την Ύπατη Αρμοστεία και τις τοπικές κοινωνίες που προσφέρουν σε είδη και εθελοντική προσφορά. “Αυτό βοηθά ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες και να έχουν οι άνθρωποι το κουράγιο, και να έχουν και μια ένδειξη ότι μπορούν να μείνουν εδώ λίγο παραπάνω και να κάνουν λίγο υπομονή. Εμείς ουσιαστικά διαχειριζόμαστε την υπομονή των ανθρώπων, ζητάμε την υπομονή τους, την ανοχή των κοινωνιών, και τη βοήθεια, βεβαίως, γιατί το πρόβλημα πλέον αφορά τους πάντες- και όποιος αισθάνεται ότι δεν τον αφορά κάποιο λάθος κάνει”, τόνισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βοήθεια που προέρχεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου προσφέρει θερμαντικά σώματα, ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν ακόμη το υφυπουργείο Μακεδονίας–Θράκης, άλλοι δήμοι, σύλλογοι και μεμονωμένα άτομα.

Για τις ανάγκες που μένει ακόμη να καλυφθούν πλήρως, επισήμανε ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε βοήθεια στο θέμα του φαγητού από επιχειρήσεις εστίασης και όχι μόνο. Την ίδια ώρα, στάση αναμονής τηρεί η επιτροπή αγώνα των κατοίκων των Διαβατών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην περιοχή. “Υπάρχει κατάσταση αναμονής καθώς τα πράγματα εξελίσσονται”, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της επιτροπής, Γιώργος Σπανίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη πρόσφυγες ή μετανάστες τον συνοικισμό των Διαβατών, ωστόσο επαναλαμβάνει το αίτημα της επιτροπής για φύλαξη των σχολείων και δημιουργία αστυνομικού τμήματος. 

Συγκέντρωση κατοίκων στη Νέα Καβάλα του Δήμου Παιονίας Κιλκίς

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Νέας Καβάλας πραγματοποίησαν από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι συγκέντρωση στο σημείο όπου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δημιουργηθεί ένα από τα πέντε νέα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιονίας Γιάννης Αδαμόπουλος, “σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι κάτοικοι με τον δήμαρχο Χρήστο Γκουντενούδη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα εγκατασταθούν πρόσφυγες μόνο μίας εθνικότητας, Σύροι ή Ιρακινοί, θα υπάρχει φύλαξη του χώρου από τον στρατό, ωστόσο η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή και δεν θα παρεμποδίζεται κάποιος να φύγει οικειοθελώς. Μετά από τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι κάτοικοι ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους και στο στρατόπεδο εισήλθαν διακόσιοι περίπου στρατιώτες με μηχανήματα προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες για τη δημιουργία της εγκατάστασης”. 

Ανακοίνωση και από το Δήμο Πέλλας

“Πρώτα ρωτάς, έπειτα συλλογίζεσαι, μετά αποφασίζεις. Καταρχήν ρωτάς!”. Με τα λόγια αυτά ξεκινά το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Δήμος Πέλλας μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο Φιλιππάκου. Ο Δήμος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το εν λόγω στρατόπεδο βρίσκεται μέσα στην πόλη, δίπλα σε σχολεία, στεγάζει το ωδείο, τη δημοτική επιχείρηση και τις δύο δεξαμενές που υδροδοτούν την πόλη. Χαρακτηρίζει, τέλος, εντελώς λανθασμένη την επιλογή του δήμου για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ζήτημα θα απασχολήσει την απογευματινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version