Τραγική είναι η κατάσταση για επιχειρηματίες και εργαζόμενους στη Κοζάνη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο καταστηματαρχών εστίασης της περιοχής.
Όπως περιγράφει στο newsit.gr, στο πρώτο lockdown έκλεισε το 15% με 20% της εστίασης ενώ οι τωρινές εξελίξεις με το δεύτερο κλείσιμο από προχθές, ήταν η χαριστική βολή. “Πάμε για ολική καταστροφή” λέει χαρακτηριστικά…
Καταγγέλλει πως δεν έχουν καμία στήριξη από το κράτος ενώ αναρωτιέται ποτέ ξεκινάει η ευθύνη της κυβέρνησης αφού η δίκη τους, ατομική ευθύνη των πολιτών, έχει εξαντληθεί.
Οι δρόμοι είναι έρημοι και οι εργαζόμενοι νιώθουν μεγάλο άγχος για το μέλλον τους αφού δεν ξέρουν ποσό θα κρατήσει το lockdown στη περιοχή τους. Επίσης είναι άγνωστο το ποτέ θα τους δοθεί το επίδομα και η βοήθεια και μέχρι τότε, αναρωτιέται πως θα ζήσουν.
Όμως αναφέρει χαρακτηριστικά στο newsit.gr τα καταστήματα για delivery είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να επιβιώσουν όλα. Για την επίσκεψη Χαρδαλιά λέει πως δεν είδε κανένα από τους τοπικούς παράγοντες και αποχώρησε!
Και ενώ έλεγε αυτά τα λόγια στο newsit.gr, την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που ταξίδεψε στην περιοχή, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας γιατί “η κατάσταση είναι κρίσιμη”.
“Έτσι φτάσαμε στo lockdown”
Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά, πολλοί ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το δεύτερο lockdown στην Κοζάνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αιτία διασποράς έγιναν τουλάχιστον τέσσερα καφέ-μπαρ της Κοζάνης, τα οποία μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ονομαστικά! Γεγονός προκάλεσε αίσθηση στους παρευρισκόμενους.
Διασπορά του ιού έγινε όμως και σε πάρτι που έγινε στο Χρώμιο, με τη συμμετοχή 70 ατόμων, το οποίο, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, οδήγησε στην εμφάνιση 11 κρουσμάτων!
Κατά τον κύριο Χαρδαλιά, στενή σχέση έχει η αύξηση των κρουσμάτων στην ΠΕ Κοζάνης με την προ εβδομάδων έξαρση στην Πέλλα (μέσω μετακινήσεων). Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι “τελικά δεν την πλήρωσε η Πέλλα με την αύξηση των κρουσμάτων και την πλήρωσε η Κοζάνη”!
Όμως και από αυτή την περίπτωση, της Κοζάνης, δεν έλειψαν τα περιστατικά διασποράς σε γάμους και κηδείες. Για την ακρίβεια, δύο κηδείες και ένας γάμος “βοήθησαν” τον ιό να απλώσει τα “πλοκάμια” του στην περιοχή.
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ