Ένα άκρως επικίνδυνο ψάρι, ο λαγοκέφαλος, κάνει ολοένα και πιο έντονη κάνει την παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες.
O ιδιαίτερα επικίνδυνος «εισβολέας», που ήρθε στα νερά της ανατολικής Μεσογείου προερχόμενος από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες και αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για τους παράκτιους ψαράδες, όπως αναφέρει το agriniosite.gr.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εξάπλωσή του γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και σήμερα έχει αναφερθεί η παρουσία του σε πολλές περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου ενώ έκανε την εμφάνισή του και στο Μεσολόγγι. Μάλιστα όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο Δημοτικός Σύμβουλος και επαγγελματίας αλιέας Δημήτρης Κοτσόργιος, το ψάρι αλιεύτηκε στην περιοχή της Τουρλίδας και είναι μάλλον το πρώτο που καταγράφεται στην περιοχή.
«Προσοχή Δεν Τρώγεται. Ψάρι επικίνδυνο για τον άνθρωπο λόγο της νευροτοξινης που περιέχει. Έχει εισβάλει από τον Ειρηνικό. Οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες πρέπει αν το πιάσουν όσο μικρό και να είναι πρέπει να το.πεταμαι. Το ψάρι αυτο πιαστικε στην Τουρλιδας και είναι ενδεικτικό της ύπαρξης και άλλων στην περιοχή. Προσοχή Δεν. Το. ΤΡΩΜΕ…. ΚΙΝΔΥΝΟΣ»γράφει χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντίθετα με άλλα εισβολικά είδη ψαριών που είναι αρκετά κοινά στo Ν. Αιγαίο και είναι βρώσιμα (π.χ γερμανοί), η κατανάλωση του λαγοκέφαλου είναι επικίνδυνη, αφού οι ιστοί του περιέχουν την τετροδοντοξίνη, μια νευροπαραλυτική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο. Για αυτό τον λόγο απαγορεύεται η κατανάλωση και οι εκφορτώσεις λαγοκέφαλου. Ακόμη, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ψαράδες στην επαφή μαζί του σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης