Μοβ καλαμπόκι, μοβ φασολάκια και κολοκύθα Ταϊλάνδης, κηπευτικά ασυνήθιστα όχι μόνο στο … μάτι αλλά και στον ουρανίσκο των Ελλήνων καταναλωτών καλλιεργούνται από οικοτεχνία βιολογικών προϊόντων, στην Πιερία, με ορισμένα απ’ αυτά να ετοιμάζονται ήδη για το ντεμπούτο τους στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως εξηγεί η ιδρύτρια της οικοτεχνίας βιολογικής καλλιέργειας προϊόντων «Olympus Bio» Ξανθή Πύρτσιου, μέσα στο επόμενο 20ήμερο πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα μοβ φασολάκια και θα ακολουθήσουν λίγες ημέρες μετά, το μοβ καλαμπόκι και η κολοκύθα Ταϊλάνδης.
«Η θεία του άντρα μου είναι Ταϊλανδέζα κι έπειτα από ταξίδια στην πατρίδα της, μας έφερε ως δώρο τους περίεργους αυτούς σπόρους, που δοκιμάσαμε στα χωράφια μας και ευδοκίμησαν», λέει η 35χρονη κ. Πύρτσιου, εξηγώντας την ιδέα πίσω απ’ αυτές τις ιδιαίτερες καλλιέργειες. «Εμείς και τα παιδιά μας, όπως και διάφοροι άλλοι φίλοι στην Πιερία, γευτήκαμε ήδη την πρώτη σοδειά και ενθουσιαστήκαμε. Τώρα ήρθε η ώρα να τα συστήσουμε και στο υπόλοιπο καταναλωτικό κοινό της χώρας», προσθέτει.
Περιγράφοντας τα προϊόντα, λέει πως το μοβ καλαμπόκι είναι γλυκό και ζουμερό, ενώ η κολοκύθα Ταϊλάνδης έχει μέγεθος μιας αγκαλιάς περίπου και «σε γεύση είναι πολύ διαφορετική, πιο γλυκιά από τη δική μας και θυμίζει κάτι από κάστανο».
Μεταξύ των «περίεργων» για τα ελληνικά δεδομένα προϊόντων που καλλιεργεί η οικοτεχνία, συγκαταλέγονται η ποικιλία καλαμποκιού χρώματος άσπρο και μοβ, η πιπεριά τσίλι Ταϊλάνδης και το baby μελιτζανάκι.
Ειδικότερα για το μοβ καλαμπόκι, η κ. Πύρτσιου λέει ότι περιέχει μεγάλη ποικιλία από φυτοθρεπτικά συστατικά και μεγάλες ποσότητες φαινολών και ανθοκυανινών, επισημαίνοντας πως βάσει ερευνών, «οι καλλιέργειες με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα προαναφερόμενα στοιχεία έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση».
Η καλλιέργεια όλων των προϊόντων της οικοτεχνίας «Olympus Bio», που δημιουργήθηκε το 2016, γίνεται βιολογικά «σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, συγκομιδής, διαλογής και ξήρανσης», ενώ τα προϊόντα της «ταξιδεύουν» ήδη σε Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει η κ. Πύρτσιου, «το τσάι Ολύμπου που καλλιεργούμε έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν και οι πελάτες του Hard Rock café στη Ρώμη», ενώ σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις για εξαγωγές (κυρίως για το τσάι Ολύμπου) στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Μάλιστα, η ομάδα της οικοτεχνίας «πειραματίζεται» διαρκώς κι ένας απ’ αυτούς τους πειραματισμούς είναι και η γρανίτα τσάι του Ολύμπου. Πρόκειται για μια μίξη βοτάνων, με βάση το τσάι Όλυμπου «που εμπνεύστηκε ο πατέρας μου», εξηγεί η κ. Πύρτσιου, που δεν αποκλείει το νέο αυτό προϊόν να φτάσει στην αγορά το 2022.