Site icon NewsIT
19:21 | 10.07.14

Μπουτάρης: “Δεν φταίνε τα αρχαία για τις καθυστερήσεις στο μετρό”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Newsit Newsroom

Να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, χωρίς να αποσπαστούν οι σημαντικές αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο επιμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ο δήμος θα δεχτεί τις γνωμοδοτήσεις μόνο ανεξάρτητων ειδικών, σχετικά με το αν απαιτείται η απόσπαση και εάν αυτοί αποφανθούν ότι όντως είναι απαραίτητη, τότε θα ζητήσει την εφαρμογή της λύσης Παπακώστα-Αλεξόπουλου (σ.σ. η οποία προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση του μεγαλύτερου μέρους των αρχαιοτήτων).

Ήδη, ο δήμος έχει απευθυνθεί από τις 12/6/2014 σε τρεις ανεξάρτητους συμβούλους (ARUP tunnel design και Euro alliance TUNNELS από το εξωτερικό και την ελληνική OMIKRONKAPPA Consulting) για τη διερεύνηση τεχνικών λύσεων κατασκευής του σταθμού, χωρίς απόσπαση των αρχαιοτήτων. Όπως είπε ο κ.Μπουτάρης, “οι τρεις σύμβουλοι είναι πρόθυμοι να κάνουν τις αρχικές τους προτάσεις εντός “σφιχτού” χρονοδιαγράμματος και -σε πρώτη φάση- χωρίς αμοιβή”.

“Δεν εμπιστεύομαι πια ούτε το υπουργείο, ούτε την Αττικό Μετρό”, πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο και για αντιπολιτευτικό μένος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο, βουλευτή Σταύρο Καλαφάτη, επισημαίνοντας ότι το μετρό δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές αντιπαραθέσεις.

Μπουτάρης: “Για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνονται τα αρχαία”

“Δεν ασχολούμαστε με τα αρχαία της Βενιζέλου επειδή είμαστε αρχαιολάγνοι ή βυζαντινολάγνοι, αλλά επειδή πρόκειται για ένα μοναδικής σημασίας εύρημα. Θέλουμε στο μέλλον, με άξονα τα ευρήματα της Βενιζέλου, να πιάσουμε Μπεζεστένι, Αλκαζάρ, Άγιο Δημήτριο, αρχαία αγορά, Αχειροποίητο, Αριστοτέλους, Καπάνι κι όλο αυτό να αποτελέσει έναν ενιαίο περίπατο, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Δεν λέω ότι είμαστε Ακρόπολη, αλλά αν αναδείξουμε το ιστορικό μας παρελθόν, θα έχουμε βάλει ένα λιθαράκι στη ζωή αυτής της χωριάτικης πόλης”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις του μετρό επ’ ουδενί οφείλονται στις αρχαιότητες, αλλά στον κακό εξαρχής σχεδιασμό, που έγινε “στο γόνατο”.

Παράλληλα, τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο νομικός σύμβουλος του δήμου, Απόστολος Σοφιαλίδης, επισήμαναν ότι η δεύτερη αίτηση αναίρεσης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εντάσσεται ακριβώς στη λογική της πρώτης προσφυγής του δήμου.

Μάλιστα, ο κ.Σοφιαλίδης άφησε σαφείς αιχμές κατά του ειδικού συμβούλου της Αττικό Μετρό ΑΕ, Μιχάλη Τιβέριου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σέβεται την ιδιότητά του ως ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά “δεν μπορεί να θέλει να είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και να είναι οτιδήποτε άλλο ταυτόχρονα”.

Αρχαιολόγοι: “Δεν μετακινείς έναν αρχαίο δρόμο”

Γιατί όμως δήμος και αρχαιολόγοι φοβούνται την απόσπαση των αρχαιοτήτων; Όπως υποστήριξε ο αρχιτέκτονας – αρχαιολόγος Γιώργος Βελένης “όχι απλά φοβόμαστε, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ο χώρος δεν θα γίνει ξανά όπως είναι. Κάθε διατάραξη των αρχαιοτήτων από τη θέση τους συνιστά πλήρη παραποίηση του ιστορικού τεκμηρίου”, είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το κατά τη γνώμη του αποτυχημένο παράδειγμα ρωμαϊκής οδού στη Βέροια.

Βελένης: “Κάθε απόσπαση και επανατοποθέτηση συνιστά αποτυχία εκ προοιμίου. Ας δουν τι γίνεται διεθνώς. Υπάρχουν αρχαία που δεν μετακινούνται και άλλα που μπορούν να μετακινηθούν. Ένας δρόμος δεν μπορεί να μετακινηθεί”

Ο ίδιος ανέφερε ότι, ήδη, πλήρης είναι η παραποίηση του ιστορικού τεκμηρίου στον σταθμό Αγίας Σοφίας του μετρό. Οι αρχαιότητες, υποστήριξε, τοποθετούνται δέκα μέτρα νοτιότερα και σε άλλη στάθμη, μόνο και μόνο “για να μην πάει πιο κάτω ένας αγωγός λυμάτων”.

Τί λένε αρχιτέκτονες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από τη πλευρά του, ο αρχιτέκτων Βασίλης Κονιόρδος, σημείωσε ότι στην τελευταία σχετική απόφαση του τέως υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, αναφέρεται η ανάγκη να κατατεθεί μελέτη για την απόσπαση και δεν υπάρχει αναφορά σε επανατοποθέτηση, κάτι που δημιουργεί εύλογα φόβους σχετικά με το τι θα συμβεί τελικά με τις αρχαιότητες.

Σε σχέση με το τι ενδέχεται να υπάρχει κάτω από τις αρχαιότητες που ήδη ανακαλύφθηκαν, το οποίο θα μπορούσε να έρθει στο φως κατά την απόσπασή τους, τόσο η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη, όσο και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Γεωργία Στρατούλη, επισήμαναν ότι είναι αντιδεοντολογικό να ξηλωθούν τόσο σημαντικά ευρήματα για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας κι ότι, κάτω από τα ευρήματα στην περιοχή της Βενιζέλου υπάρχει ό,τι και στην Αγίας Σοφίας, δηλαδή “όχι τρανταχτά πράγματα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσ/νίκη: Συνελήφθη ο ένας από τους δύο “αστυνομικούς” που λήστεψαν όχημα

Θεσσαλονίκη: Τον έκαψε ζωντανό στο κέντρο της πόλης – Ισόβια για τον 31χρονο δράστη

Σοκ στη Μύκονο – Νεκρός ανασύρθηκε 30χρονος τουρίστας

Η φάκα για τον κροκόδειλο θα έχει ένα… κοτόπουλο! Την Παρασκευή η επιχείρηση

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version