Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Μυκήνες: Ασυγχώρητα λάθη και παραλείψεις στην αντιπυρική οργάνωση στον αρχαιολογικό χώρο

Μυκήνες: Ασυγχώρητα λάθη και παραλείψεις στην αντιπυρική οργάνωση στον αρχαιολογικό χώρο

Οι εικόνες με τις φλόγες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, που κάνουν το γύρο του κόσμου από το μεσημέρι της Κυριακής, μπορεί να έχουν προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις, ωστόσο ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά όλων των αρμόδιων φορέων, που ετοιμάζουν πυρετωδώς ειδική μελέτη ώστε άμεσα να απλουστευθεί ο τρόπος ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση νέου “συναγερμού”.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr μέσα στο επόμενο διάστημα συνεργεία του δήμου Αργολίδας, με την καθοδήγηση αρχαιολόγων, θα αναλάβουν να σκάψουν σε ειδικά σημεία που θα τους υποδείξουν, ώστε πυροσβεστικός κρουνός να τοποθετηθεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει επιπλέον υδροδότηση, ώστε οι πυροσβεστικές υδροφόρες να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να μετακινηθούν 1,5 και 2 χιλιόμετρα, ώστε να μεταβούν στον πλησιέστερο κρουνό για ανεφοδιασμό.

Από την άλλη πολλά είναι και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αναφορικά με το αν λειτούργησαν τελικά τα μέτρα πυροπροστασίας των Μυκηνών ή όχι.

Σύμφωνα με την ίδια ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην σχολαστική αποψίλωση του χώρου που είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο, όμως σε υποψίες βάζουν τα όσα είπε για τους πλαστικούς σωλήνες που κάηκαν από την φωτιά και που ενώνονται με τις δεξαμενές νερού που υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν λειτούργησε καθόλου ούτε και ως βοηθητικό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Έγινε χρήση του ή εξαιτίας του ότι κάηκαν οι πλαστικοί σωλήνες δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί;

Όλη η δήλωση της Λίνας Μενδώνη

«Στην περίπτωση των Μυκηνών λειτούργησε απολύτως η πρόληψη, με την εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί. Οι χώροι πρέπει να καθαρίζονται εγκαίρως. Είναι μία διαδικασία που ξεκινάει από τον Μάρτιο και επαναλαμβάνεται μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο. Ειδικά για τις Μυκήνες, το μόνιμο προσωπικό που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, ασχολείται συστηματικά με την αποψίλωση. Η τελευταία φορά που έγινε αποψίλωση, ήταν δύο ημέρες πριν. Στο σύστημα πυρασφάλειας υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές, σε επιλεγμένα σημεία, με δεκάδες τόνους νερού και το σύστημα, το οποίο τις διασυνδέει. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να λειτουργήσει, διότι η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και δυναμική.

Επενέβησαν, σε πολύ σύντομο χρόνο, και τα εναέρια μέσα – δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο- οπότε δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου. Από τη φωτιά κάηκαν σε ορισμένα σημεία οι πλαστικοί σωλήνες, τα οποία συνδέουν τις δεξαμενές. Ήταν το πρώτο θέμα που συζητήσαμε στη διευρυμένη σύσκεψη και εντός δύο ημερών θα αντικατασταθούν. Αποφασίσαμε να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης και με κρουνούς υψηλής πίεσης. Προϋποθέτει να εκτελεστεί το έργο ύδρευσης που θα συνδέσει τον αρχαιολογικό χώρο με τον τελευταίο κρουνό του οικισμού και αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το έργο, προκειμένου να υπάρξει και αυτή η επιπλέον ενίσχυση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας ανέλαβε τον καθαρισμό των ρεμάτων, των εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και τον Αντιπεριφερειάρχη, έχουν ανοιχθεί με συστηματικό τρόπο και πολλοί δασικοί δρόμοι πυροπροστασίας».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις