Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Μύκονος: Οι αντιθέσεις στο νησί των ανέμων – Η ασύλληπτη χλιδή και οι εικόνες εγκατάλειψης (Βίντεο)!

ΦΩΤΟ από mykonoslivetv
ΦΩΤΟ από mykonoslivetv

Μπορεί η Μύκονος να βρίσκεται στο επίκεντρο τα καλοκαίρια για τα πάρτι και τις εκρηκτικές παρουσίες στις παραλίες, όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος…

Αποκαρδιωτική στα μάτια των επισκεπτών του νησιού είναι η εικόνα του Αρμενιστή στην Μύκονο. Ο ιστορικός φάρος, που χτίστηκε το 1890 και εξοπλίστηκε με το πιο σύγχρονο φωτιστικό μηχάνημα της εποχής, που είχε εκτεθεί και βραβευτεί ένα χρόνο πριν, στην διεθνή έκθεση του Παρισιού, τα τελευταία χρόνια είναι αφημένος στο έλεος του… καιρού  και λειτουργεί περισσότερο ως φόντο για αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η κάμερα βρέθηκε στο εσωτερικό του φάρου και η κατάσταση που κατέγραψε ήταν ντροπιαστική. Σπασμένα παράθυρα και πόρτες, πεσμένοι σοβάδες, κιτρινισμένοι τοίχοι, κατεστραμμένα πατώματα και σκουπίδια δίνουν την αίσθηση ρημαγμένου και βομβαρδισμένου τοπίου.

Οι τουρίστες που θεωρούν τον φάρο ως ένα από τα must του νησιού για επίσκεψη, φεύγουν απογοητευμένοι απ’ όσα αντικρίζουν. Στην τραγική εικόνα έρχεται να προστεθεί και το τέρας της… γραφειοκρατίας που εμποδίζει την αποκατάσταση και επισκευή του.

Η Υπηρεσία Φάρων (ανεξάρτητη υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, που υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και ασχολείται με την συντήρηση 1.297 φάρων σε όλη την ελληνική επικράτεια) παρουσιάζεται δυσκίνητη αποτελώντας τροχοπέδη στις προσπάθειες και στις προθέσεις των ντόπιων οι οποίοι επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά προκειμένου ο Αρμενιστής να επανέλθει στην κατάσταση που του αξίζει.

Το 2003 η οικογένεια Γρυπάρη, μια από τις πιο γνωστές του νησιού, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Έλαβε ειδική άδεια από τον δήμο Μυκόνου και ασχολήθηκε με την επισκευή του κτηρίου που κάποτε διέθετε δωμάτια για να μένουν οι φαροφύλακες, κουζίνα, τουαλέτα, βοηθητικούς χώρους και εσωτερική στέρνα.

Ο δήμος πλήρωσε για υλικά όπως λαμαρίνες και σωλήνες, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν μια ευγενική προσφορά της οικογένειας Γρυπάρη, τα μέλη της οποίας έκαναν και προσωπική εργασία. Ένας κούκος όμως δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Χρειάζεται η συνεργασία όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου ο ιστορικός Αρμενιστής να αποκτήσει την λάμψη του παρελθόντος.


Πηγή: mykonoslivetv

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε