Οι πίνακες ζωγραφικής και τα όσα αποκαλύφθηκαν έχουν γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης στη Μύκονο. Κομμάτι κομμάτι συμπληρώνεται το πάζλ που εκπλήσσει...
«Φιλότεχνοι» φοροφυγάδες έπεσαν στην «τσιμπίδα» εφοριακών και τελωνειακών στη Μύκονο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «νησί των ανέμων», σε έναν συνήθη έλεγχο στο τοπικό αεροδρόμιο διαπιστώθηκε ότι υπήρξε προσπάθεια να περάσουν αδήλωτοι πέντε πίνακες ζωγραφικής.
Οταν ξετυλίχθηκε το κουβάρι, οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι ο αρχικός προορισμός των πινάκων ήταν γνωστή γκαλερί του νησιού, ενώ στη συνέχεια θα όδευαν σε πολυτελέστατη βίλα η οποία ανήκε σε Έλληνα πτωχευμένο επιχειρηματία και πρόσφατα αγοράστηκε από αλλοδαπό κροίσο.
Εν κατακλείδι, οι πίνακες κατασχέθηκαν, ανεστάλη για 48 ώρες η λειτουργία της γκαλερί, ενώ τόσο ο ιδιοκτήτης της όσο και ο τελικός παραλήπτης ελέγχονται φορολογικά για τα περαιτέρω. Όσο για την αξία των πινάκων, αυτήν ανέλαβαν να τη διαπιστώσουν ειδικοί εκτιμητές.
Έλεγχοι για φοροδιαφυγή σε ολόκληρη τη χώρα
Πριν από περίπου ένα μήνα, λαβράκια φοροδιαφυγής έβγαλαν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι οποίοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλους τους προορισμούς και τα σημεία υποδοχής και αναχώρησης ταξιδιωτών (αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ.). Μεταξύ αυτών μάλιστα και περιπτώσεις υπερβολικών χρεώσεων πελατών χωρίς καν έκδοση αποδείξεων.
Ο οδηγός ταξί και οι «χρυσές» χρεώσεις
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου οδηγός με άδεια για απλό ΤΑΧΙ, από το 1970, ο οποίος πραγματοποιούσε με τρία πολυτελή mini van, μεταφορές VIP τουριστών από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Λουτράκι, χρέωνε τη διαδρομή με 280 ευρώ, χωρίς να εκδίδει κανένα φορολογικό στοιχείο.
Ο συγκεκριμένος οδηγός εντοπίστηκε από ελεγκτές της ΑΑΔΕ από ΔΟΥ της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίοι παρίσταναν τους ξένους τουρίστες, που αναζητούσαν μεταφορικό μέσο. Επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.
Μοίρασε λουκέτα η ΑΑΔΕ
Σε άλλες περιπτώσεις επιβλήθηκαν 48ωρα λουκέτα λόγω των φορολογικών παραβάσεων που εντοπίστηκαν. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
– Στα Τρίκαλα σε αίθουσα εκδηλώσεων κόπηκε τιμολόγιο με ανακριβή στοιχεία 2.140 ευρώ ενώ βρέθηκε και μη έκδοση τιμολογίου 2.700 ευρώ για γάμο.
– Στη Νάξο σε συνεστίαση 70 ατόμων δεν εκδόθηκε φορολογικό στοιχείο για 565 ευρώ.
– Στην Κόρινθο πολιτικός μηχανικός δεν εξέδωσε 22 αποδείξεις ύψους 1.040 ευρώ.
– Στο Αγρίνιο εστιατόριο δεν είχε κόψει 7 αποδείξεις για ποσό 950 ευρώ.
– Στη Λαμία, παιδότοπος δεν είχε κόψει 9 αποδείξεις ποσού 1.244 ευρώ.
– Στη Λαμία επιχείρηση στον κλάδο υγείας σε διάστημα 15 μηνών δεν είχε εκδώσει 1.800 αποδείξεις ύψους 80.000 ευρώ.
– Στο Ωραιόκαστρο στο Πάρκο Δεινοσαύρων δεν είχαν κοπεί 275 αποδείξεις.
– Στη Λαμία σε Κέντρο Αισθητικής δεν κόπηκαν 74 αποδείξεις ύψους 2.110 ευρώ.
– Στη Ναύπακτο σε Κέντρο Αισθητικής δεν εκδόθηκαν 143 αποδείξεις ύψους 1.665 ευρώ
– Στη Χαλκιδική σε Beach Bar δεν κόπηκαν 54 αποδείξεις για ξαπλώστρες.
– Στην Κομοτηνή λογιστής δεν είχε κόψει 61 αποδείξεις ποσού 4.430 ευρώ.