που υλοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό εδράζονται στους εξής τέσσερις άξονες:
- Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέθεσε ποσό ύψους 300.000 ευρώ για τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των σεισμοπλήκτων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναλόγως των αναγκών που θα καταγράψει και θα αιτηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ο Δήμος Λέσβου, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας θα διαθέσει επιπλέον ποσά.
- Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενεργοποιεί τις διατάξεις του νόμου 2556/97, σύμφωνα με τις οποίες για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται σημαντικές διευκολύνσεις:
- α) κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα εισφορών (μετά των προσθέτων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων)
- β) αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), γ) εξόφληση των ανωτέρω εισφορών σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα των φορέων του νησιού, οι κάτοικοι της Λέσβου εξαιρούνται των περιορισμών των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Επομένως, δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με μόνιμη κατοικία τη Λέσβο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τουριστικό κατάλυμα ακόμη και αν αυτό βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από την κατοικία τους.
Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΓΑ έχουν επεξεργαστεί ειδικό πακέτο παροχών για την πληγείσα Λέσβο, στo πλαίσιο του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη.