Τοπικά Νέα

Μυτιλήνη: Ένα δεινοθήριο ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών στο Σίγρι

Ένα Δεινοθήριο ζούσε στα υποτροπικά δάση στη Μυτιλήνη εκατομμύρια χρόνια πριν! Ένα αλλιώτικο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάζει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (09 – 10.07.2022) το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα τη ζωή του Δεινοθήριου. 

Το Δεινοθήριο, μακρινός συγγενής του σημερινού ελέφαντα ζούσε σε μεγάλες εκτάσεις με πυκνή βλάστηση. Τρεφόταν με μαλακά φύλλα δένδρων. Βρήκε καταφύγιο δίπλα στη λίμνη, εκεί που υπήρχε νερό και τροφή. Ήταν μία εποχή που το Αιγαίο Πέλαγος ήταν ξηρά και η Μυτιλήνη τμήμα μίας τεράστιας χερσαίας έκτασης, της Αιγηίδας, η οποία απλωνόταν σε όλη την έκταση του σημερινού Αιγαίου, ενώνοντας τη σημερινή Ελλάδα με την Ασία, τα πυκνά τροπικά – υποτροπικά δάση της Λέσβου φιλοξενούσαν πολλά είδη ζώων, που μετανάστευαν από την Ασία προς την Ευρώπη. Ένα από αυτά τα ζώα ήταν και το Δεινοθήριο.

Δείτε το παρακάτω βίντεο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου:

Τον Σεπτέμβριο του 1999, στην παράκτια περιοχή του οικισμού Γαβαθά της Λέσβου, μέσα σε λιμναία ιζήματα εντοπίστηκαν από το μουσείο απολιθώματα μεγάλου ζώου. Συγκεκριμένα, η κάτω γνάθος με τα δόντια, καθώς και το οστό που την συνδέει με το κρανίο. Η συστηματική επιστημονική μελέτη του απολιθώματος οδήγησε στην αναγνώριση ενός προβοσκιδωτού, της οικογένειας των Δεινοθηρίων και συγκεκριμένα του είδους Προδεινοθήριο, ηλικίας 19 έως 18,5 εκατομμυρίων ετών.

Το σημαντικό μοναδικό αυτό απολίθωμα έχει την τιμητική του θέση στην αίθουσα «Απολιθωμένου Δάσους» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τα Δεινοθήρια στο βάθος του χρόνου

Τα Δεινοθήρια εμφανίστηκαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική. Πριν 20 με 19 εκατομμύρια χρόνια μετακινήθηκαν προς τη Νοτιοδυτική Ασία και την Ευρώπη. Στα 18,5 εκατομμύρια χρόνια συναντάμε τα Δεινοθήρια στη Λέσβο, τα πιο παλαιά σε ηλικία για ευρωπαϊκό έδαφος. Αργότερα, πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια βρίσκουμε αντιπροσώπους του είδους στην υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη.

Το μουσείο δημιούργησε ομοίωμα του Δεινοθήριου σε πραγματικές διαστάσεις, με φυσικές κινήσεις και ηχητικά εφέ, για να φέρει τους επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά σε επαφή με την εικόνα του ζώου.

Η δράση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα ξεκινά από την αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του μουσείου, όπου τα παιδιά, με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού θα ενημερωθούν παρακολουθώντας ένα ευχάριστο βίντεο κινουμένων σχεδίων για το πώς ήταν η Λέσβος πριν εκατομμύρια χρόνια, τις ζούγκλες που υπήρχαν με τα πυκνά δάση και την άγρια ζωή αλλά και τις ηφαιστειακές εκρήξεις που κατέστρεψαν και ταυτόχρονα απολίθωσαν τα οικοσυστήματα. Θα μάθουν τι είναι το Δεινοθήριο, πότε και που εμφανίστηκε, πως έφτασε μέχρι τη λίμνη του Γαβαθά, τι έτρωγε, πως κινούνταν και πως απολιθώθηκε αφήνοντας πίσω του ένα εύρημα μεγάλης επιστημονικής αξίας.

Στη συνέχεια θα περιηγηθούν στον χώρο των μονίμων εκθέσεων του μουσείου, στην αίθουσα «Απολιθωμένου Δάσους» για να εξερευνήσουν, ως νέοι παλαιοντολόγοι – ερευνητές, την απολιθωμένη γνάθο με τα δόντια του Δεινοθήριου καθώς και τα αποτυπώματα φύλλων των φυτών του Δάσους της Λέσβου, ώστε να βρουν απαντήσεις στο πώς ήταν το περιβάλλον στο οποίο ζούσε το Δεινοθήριο καθώς και ποια ήταν τα φυτά που έτρωγε. Θα μάθουν με αυτόν τον τρόπο ποια είναι τα χαρακτηριστικά που μελετούν οι παλαιοντολόγοι ώστε να συλλέξουν πληροφορίες για το είδος ενός απολιθωμένου ζώου, την ηλικία του, το αν ήταν σαρκοφάγο ή φυτοφάγο, σε τι περιβάλλον ζούσε και πως απολιθώθηκε.

Τέλος, θα συναντήσουν το μεγάλο ομοίωμα του Δεινοθήριου, θα το μελετήσουν και θα το ζωγραφίσουν. Θα ανακαλύψουν τους απογόνους του στην αίθουσα «Αιγαίου», ξετυλίγοντας έτσι ένα κομμάτι της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας που αφορά στα μεγάλα θηλαστικά του!

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα