Τοπικά Νέα

Μυτιλήνη: ”Στα κάγκελα” για την πιθανότητα δημιουργίας νέου hot spot – Τα έργα σε στρατόπεδο που άναψαν φωτιές…

Αντιδράσεις και αναβρασμός στη Μυτιλήνη για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τι εξομολογούνται στρατιωτικές πηγές...

Οι συνεχιζόμενες, εδώ και δύο μέρες, εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ιδιοκτησίας του ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού βόρεια της Μυτιλήνης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του δήμου και της Περιφέρειας που καταγγέλλουν «εν κρυπτώ και ενάντια στα συμφωνηθέντα δημιουργία ενός ακόμα hot spot στη Μυτιλήνη». Στρατιωτικές πηγές στη Λέσβο πάντως δεν επιβεβαίωναν τη χρήση του παλιού στρατοπέδου ως χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Όπως έλεγαν «με διαταγή από την Αθήνα προχωρήσαμε με τα μηχανήματα του Στρατού σε εργασίες διαμόρφωσης δυο επιπέδων. Το αν θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο φιλοξενίας ή για ποιον λόγο πραγματοποιούνται οι εργασίες δεν το γνωρίζουμε».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, προχθές Τετάρτη το βράδυ, με δήλωση της υποστηρίζει σχετικά με τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας ότι «στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Με αλλεπάλληλες επιστολές, με απόλυτη έμφαση υπογραμμίσαμε την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και το ότι τα όρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλείται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών».

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Με επιστολές του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα, εξέφρασε «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων, που έχει να κάνει με τη  δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου».

Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός, «θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο να πληροφορούμαστε τις προθέσεις αυτές, από καταγγελίες απλών πολιτών και από φήμες, αντί να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη Λέσβο και τους πολίτες της. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο δήμαρχος Λέσβου, το νησί της Λέσβου, μπορεί να φιλοξενήσει στις ήδη υπάρχουσες δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ έως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας αλλά αντίθετα θα πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν τα ήδη υπάρχοντα με την αναχώρηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού».

Με τις ίδιες αυτές επιστολές, ο κ. Γαληνός ζητά εκτός του να μη λειτουργήσει νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων «το κλείσιμο κάθε μικρότερης δομής που βρίσκεται στη Λέσβο και ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ». Ο κ. Γαληνός ζητά να υπάρξει άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των βουλευτών της Λέσβου, εκπροσώπων των αρμόδιων σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστούν από κοινού και να εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο.

 

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα