Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Νάξος: Φίδι λαφιάτης τρύπωσε σε σπίτι, η εικόνα μετά την επιχείρηση απομάκρυνσης του ερπετού

Νάξος: Φίδι λαφιάτης τρύπωσε σε σπίτι, η εικόνα μετά την επιχείρηση απομάκρυνσης του ερπετού
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το φίδι που ήταν λαφιάτης μπήκε σε σπίτι και οι ένοικοι κάλεσαν για βοήθεια. Η Νάξος στο επίκεντρο για τα όσα έγιναν στην περιοχή Μικρή Βίγλα.

Ο λαφιάτης, ένα φίδι μεγάλου μεγέθους αλλά παντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο μπήκε σε σπίτι και η Νάξος βλέπει τη σχετική εικόνα που δημοσιοποιήθηκε μετά την επιχείρηση για την απομάκρυνση του ερπετού, να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Όλα έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου του 2024, στην περιοχή Μικρή Βίγλα. Αμέσως και με περίσσια ψυχραιμία , οι ένοικοι κάλεσαν τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ενημερώνοντας τους ειδικούς για την ύπαρξη του φιδιού.

Ο λαφιάτης αφού ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η περισυλλογή του, οδηγήθηκε σε μέρος μακριά από οικίες. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, που αναρτήθηκε στο facebook, «ένας Λαφιάτης, που όπως η συντριπτική πλειοψηφία των φιδιών είναι ακίνδυνα, εγκλωβίστηκε σε οικία στην Μ.Βίγλα Νάξου. Οι ένοικοι μας κάλεσαν να το παραλάβουμε και αφού του δώσαμε νερό που χρειαζόταν, το αφήσαμε σε ιδανικό μέρος μακριά από οικίες, για την δική του ασφάλεια».

Κάθε καλοκαίρι η Νάξος βλέπει τα φίδια να αυξάνονται σε περιοχές του νησιού, με τα περισσότερα να είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Εάν δεν είμαστε ικανοί να αναγνωρίσουμε το φίδι και να ξέρουμε εάν είναι δηλητηριώδες ή όχι, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να καλέσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα αρμόδια υπηρεσία για τέτοια περιστατικά, όμως η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενδέχεται να συνεργάζεται με κάποιους ειδικούς οι οποίοι θα έρθουν εθελοντικά να απομακρύνουν το φίδι από το σπίτι. Καθώς περιμένουμε να έρθει ο ειδικός ή το προσωπικό της Π.Υ., αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε το φίδι από απόσταση 3 μέτρων τουλάχιστον, έτσι ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται.

Επίσης μπορούμε να πετάξουμε επάνω του μία κουβέρτα γιατί είναι πολύ πιθανό να νιώσει ασφάλεια από κάτω και να παραμείνει εκεί μέχρι να φτάσουν οι ειδικοί, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο να τρυπώσει σε κάποιο δύσκολο και μη προσβάσιμο σημείο του σπιτιού.

Ο Λαφιάτης ή Λαφίτης είναι μη-δηλητηριώδες φίδι της οικογένειας των Καινοφιίδων. Είναι το μεγαλύτερο είδος φιδιού που συναντάται στην Ελλάδα. Έχει μήκος γύρω στα 150 εκατοστά, σπανίως όμως μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 200 εκατοστά.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις