Πέμπτη, 22 Αυγ.
34oC Αθήνα

Νάξος: Η λειψυδρία «χτυπάει» τις πατάτες με την παραγωγή να μειώνεται και τις τιμές να ανεβαίνουν

Νάξος: Η λειψυδρία «χτυπάει» τις πατάτες με την παραγωγή να μειώνεται και τις τιμές να ανεβαίνουν

Η Νάξος παράγει πατάτες, αλλά η λειψυδρία, βάζει δύσκολα στους αγρότες. Παραγωγοί εκτιμούν ότι πολύ σύντομα οι τιμές σε λαϊκές αγορές θα ανέβουν. 

Η παρατεταμένη λειψυδρία σε αρκετά μέρη της χώρας, έχει αρχίσει να έχει επιρροή στα τοπικά τους προϊόντα. Η Νάξος είναι ένα από τα νησιά που καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα. Οι πατάτες του νησιού είναι φέτος μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τους αγρότες. Βλέπουν το κόστος να αυξάνεται και την συνολική παραγωγή τους, να μειώνεται. Ο τελικός λογαριασμός αναμένεται σύντομα να φτάσει στον καταναλωτή, που θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα.

«Τεράστια τα θέματα, εδώ τα νησιά υποφέρουμε από το νερό με αυτήν την ανομβρία που επικρατεί», λέει ο Σπύρος Σκάρκος στο Mega, καλλιεργητής πατάτας, τονίζοντας ότι η παραγωγή της θα είναι μειωμένη.

«Η παραγωγή της πατάτας θα είναι μειωμένη, όποιος έχει λίγο νερό μόνο θα φυτέψει λίγες πατάτες. Όποιος θέλει το ναξιώτικο προϊόν θα το βρει αυξημένο (σ.σ. στην τιμή) γιατί θα είναι πολύ λίγο».

Ο ίδιος έχει φυτέψει την καινούργια παραγωγή, ωστόσο «εκεί που φύτευα 30 – 40 στρέμματα, θα φυτέψω μόνο τα 10». Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο που φέτος το νησί αναγκάστηκε να εισάγει πατάτες για να εξυπηρετήσει την τουριστική κίνηση.

«Θα έχουμε τεράστιο θέμα, χρειάζονται να γίνουν κάποια έργα. Να γυρίσει το νερό του βιολογικού, να γίνει και άλλη επεξεργασία, να γίνει αρδεύσιμο. Αν δε γίνει αυτό, τα νησιά μας τελειώσανε, δε θα υπάρχει παραγωγή».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις