Πασχαλινές αρωματικές λαμπάδες για μουσικόφιλους, φιλάθλους όλων των ελληνικών ομάδων, μικρά παιδιά που αγαπούν τους σούπερ ήρωες και τις νεράιδες, αλλά και άλλες πιο απλές, που όμως έχουν «υφανθεί» με αγάπη και μεράκι, διαθέτει η οικογένεια του δημιουργικού εργαστηρίου «Υφάδι» στη Νάουσα.
Ο Σάκης, ο Δημήτρης, ο Μέρκος και ο Κυριάκος, η Μαρία, η Έφη, η Φωτεινή και το Ποπάκι, όπως τη λένε χαϊδευτικά, είναι μερικοί από τους 35 ενήλικες με αναπηρία, ηλικίας από 25 έως και 55 χρόνων, οι οποίοι περνούν κάποιες ώρες την ημέρα στο δεύτερο σπίτι τους, το «Υφάδι», για να «ξεσκάσκουν», να περάσουν ξέγνοιαστα με την παρέα τους και να δημιουργήσουν διάφορες χειροτεχνίες/κατασκευές, αλλά και …αναμνήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Μπορεί ορισμένοι από την οικογένεια του δημιουργικού εργαστηρίου να μην καταφέρνουν πάντα να υπολογίσουν τη δύναμή τους και έτσι πως κρατούν τις λαμπάδες για να στολιστούν να τις σπάνε κάποιες φορές, αλλά όλοι τους συμμετέχουν με περίσσια όρεξη και διάθεση στην κατασκευή τους, βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορούν», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η «μαμά» της οικογένειας στο «Υφάδι», Ευγενία Ζάλιου- Μπασιακούλη.
«Άλλος κόβει την κορδέλα και άλλος τη δένει γύρω από το αναστάσιμο κερί», λέει και συμπληρώνει ότι ανεξάρτητα με την έμπρακτη συμμετοχή του καθενός, όλες οι πασχαλινές λαμπάδες είναι «ποτισμένες» με την πολλή μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας απ’ όλους όσοι ασχολούνται με τη δημιουργία τους.
Το νοσοκομείο Νάουσας φέτος προμηθεύτηκε τις πασχαλινές λαμπάδες για τους εθελοντές αιμοδότες των ημερών από το «Υφάδι» (100 στο σύνολο), ενώ «απλός κόσμος από την περιοχή επισκέπτεται το σπιτικό μας, που βρίσκεται στο κέντρο της Νάουσας, και είτε αγοράζει μια πασχαλινή λαμπάδα για τον ίδιο, είτε για να την κάνει δώρο στο βαφτιστήρι του ή και σε κάποιον άλλο δικό του άνθρωπο», υπογραμμίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν πρόκειται για απλές λαμπάδες, αφού όλα τα μπιχλιμπίδια που φέρουν επάνω τους είναι χρηστικά αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την κ. Ζάλιου- Μπασιακούλη. «Δεν θέλουμε να αγοράζουν τις κατασκευές μας επειδή μας λυπούνται. Κάθε δημιουργία μας αφορά σε αντικείμενα που μπορούν να αξιοποιηθούν», τονίζει και επισημαίνει πως κάθε αγορά «αποτελεί μια μεγάλη βοήθεια για τον σύλλογό μας, προκειμένου να καλύψει μέρος των αναγκών του εργαστηρίου, που λειτουργεί χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση επί 21 χρόνια».
Το «Υφάδι» φτιάχνει κατασκευές για κάθε περίσταση, είτε είναι η περίοδος των Χριστουγέννων, είτε της αποκριάς, ενώ αναλαμβάνει, κατόπιν παραγγελίας, τον εξοπλισμό για βαφτίσεις ή και γάμους, όπως μπομπονιέρες και προσκλητήρια.
Η πανδημία της Covid-19, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε ανεπηρέαστα τα μέλη του δημιουργικού εργαστηρίου, που πέρασαν δύσκολες στιγμές. «Είναι κάποιοι από τους ενήλικες της οικογένειας του εργαστηρίου, που δεν μπορούν να κατανοήσουν τον αόρατο εχθρό και πολύ συχνά συζητάνε μαζί μας ότι πρέπει να τον βρούμε και να τον εξαφανίσουμε», λέει η κ. Ζάλιου- Μπασιακούλη και προσθέτει: «η πρώτη περίοδος πριν από έναν χρόνο ήταν δύσκολη, αφού δεν βγαίναμε από τα σπίτια μας. Το ψυχολογικό κόστος τεράστιο. Σήμερα, για λίγες ώρες κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μαζευόμαστε 15 άτομα κάθε φορά, όσα μας επιτρέπει ο χώρος μας, και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή διάδοσης της Covid-19, κάνουμε το πρόγραμμά μας».
Η ιστορία του εργαστηρίου «Υφάδι»
Tο «Υφάδι» ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένα δημιουργικό εργαστήρι για τα ενήλικα άτομα με αναπηρία της Νάουσας και της γύρω περιοχής, τα οποία παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα και διάφορα σύνδρομα ελαφριάς μορφής. «Στην ουσία είναι ένας χώρος δημιουργίας, που φιλοξενεί και περιθάλπει συνανθρώπους μας που έχουν μεγάλη ανάγκη κοινωνικής συμπαράστασης», επισημαίνει η «μαμά» της οικογένειας.
«Σκοπός μας», υπογραμμίζει, «είναι η ψυχοπαιδαγωγική – κοινωνικοθεραπευτική μέριμνα, η επαγγελματική και προεπαγγελματική εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των μελών μας, με τελικό στόχο την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση».
Μετά το σχολείο, πολλά παιδιά με αναπηρία περιθωριοποιούνται και απομονώνονται και δεν έχουν συμμετοχή στην κοινωνική ζωή. Έτσι όσοι συμμετέχουν στο «Υφάδι» έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα γλώσσας, Η/Υ, χορού, θεάτρου, γυμναστικής, περιβάλλοντος, αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου, εκμάθησης του χρήματος, της επικαιρότητας, καθώς επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν σε διάφορες τέχνες, όπως είναι η ζωγραφική και η αγιογραφία, καθώς και σε εποχιακά χειροτεχνήματα, μέσα από τα οποία εξοικονομούνται τα χρήματα για τη συντήρηση του σπιτιού.