Ο αγρότης Κωνσταντίνος Πετρουλάς από το Ναύπλιο βρήκε στο κτήμα του ένα ζευγάρι Φρύνων, είδος μεγαλόσωμου βάτραχου. Οι φρύνοι είχαν μπει μέσα σε σωλήνα με την οποία πότιζε τις πορτοκαλιές του. Όταν εξέτασε τον σωλήνα διαπίστωσε πως κάτι βρίσκεται μέσα. Το ζευγάρι των φρύνων είχαν κολλήσει μέσα και δεν μπορούσαν να βγουν. Τελικά ο αγρότης έβγαλε τους φρύνους και τους άφησε ελεύθερους.
Ο φρύνος είναι αμφίβιο. Οι όροι «φρύνος» και «βάτραχος» είναι οι μόνες κοινές ονομασίες που υπάρχουν για να περιγράψουν τα 2.000 είδη της τάξης άνουρα ή άκερκα. Οι φρύνοι είναι νυκτόβιοι και περνούν όλη τους τη μέρα κρυμμένοι σε τρύπες στους τοίχους, σωλήνες αποχεύτευσης ή παρόμοια μέρη.
Εμφανίζονται τη νύχτα και τρέφονται με οποιοδήποτε μικρό ζώο συναντήσουν. Μερικές φορές καραδοκούν κοντά σ’ ένα φωτισμένο παράθυρο ή λάμπα, αρπάζοντας τα έντομα που ελκύει το φως. Ο φρύνος φέρει μικρούς αδένες που προεξέχουν από το δέρμα του και παράγουν τοξικές ουσίες για άμυνα από τους ενδεχόμενους εχθρούς του. Οι ουσίες των περισσότερων ειδών όμως δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στους ανθρώπους. Άλλο μέσο άμυνας που διαθέτει ο φρύνος είναι το καμουφλάζ, στο οποίο συμβάλλουν και το χρώμα του και η εμφάνιση των αδένων στο δέρμα, αφού κάνουν το περίγραμμά του να μην είναι τόσο εμφανές.
Πηγή: argolikeseidhseis.gr