Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Ναύπλιο: Τεράστιο καλαμάρι ξεβράστηκε στην παραλία Καραθώνας (pics, vid)

Ναύπλιο: Τεράστιο καλαμάρι ξεβράστηκε στην παραλία Καραθώνας (pics, vid)
Argolikeseidhseis.gr

Καλαμάρι – γίγας εντοπίστηκε στο Ναύπλιο. Ξεβράστηκε νεκρό στην παραλία Καραθώνας.

Το καλαμάρι μήκους ενός μέτρου στο Ναύπλιο βρέθηκε από περιπατητή στην άκρη της θάλασσας, όπως αναφέρουν οι Argolikeseidhseis.gr. Σύμφωνα με επιστήμονες, πιθανότατα πρόκειται για ώριμο θηλυκό κεφαλόποδο, καθώς αυτά εξασθενούν σημαντικά κατά το τελευταίο στάδιο της αναπαραγωγής τους, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από τα ρεύματα προς την ακτή.

Το καλαμάρι και το θράψαλο είναι δύο είδη που ανήκουν στην οικογένεια των κεφαλόποδων μαλακίων, τα οποία συναντάμε συχνά στις ελληνικές θάλασσες και αναμφισβήτητα αποτελούν υψηλού βαθμού και προτεραιότητας αλιευτικούς στόχους, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους παράκτιους ψαράδες.

Το μήκος του καλαμαριού αγγίζει τα 60 εκατοστά και το βάρος του τα 2 κιλά, αν και υπάρχουν αναφορές για μεγαλύτερα μεγέθη στις ελληνικές θάλασσες.

Το μήκος του θράψαλου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 1 μέτρο και το βάρος του τα 10 κιλά.

Τόσο το καλαμάρι όσο και το θράψαλο φέρουν στο σώμα τους χρωμοφόρα κύτταρα, που τους επιτρέπουν να μεταβάλλουν το χρώμα τους ανάλογα με το περιβάλλον και τις διαθέσεις τους.

Κατά κανόνα το σώμα του καλαμαριού είναι ροζ – ελαφρώς κόκκινο – καστανό, ενώ του θραψάλου σκούρο καφέ – σκούρο ερυθρό. Μετά το θάνατό τους και τα δύο είδη χάνουν τον ομολογουμένως εντυπωσιακό χρωματισμό τους και παίρνουν χρώμα λευκωπό διάφανο το καλαμάρι και θαμπό λευκό – περλέ με κόκκινα – καφέ διάσπαρτα ανισομεγέθη στίγματα το θράψαλο.

Ως αποτέλεσμα αυτού, το σώμα του καλαμαριού μετά το θάνατό του γίνεται σχεδόν διάφανο, ενώ του θράψαλου όχι.

Τόσο το καλαμάρι όσο και το θράψαλο φέρουν στο εμπρόσθιο άκρο του κεφαλιού τους και περιμετρικά του ραμφοειδούς στόματός τους δέκα πλοκάμια με βεντούζες, τα οποία χρησιμεύουν στη σύλληψη της τροφής τους.

Η διαφορά συνίσταται στο ό,τι το καλαμάρι φέρει οκτώ ισομεγέθη πλοκάμια, ενώ τα δύο κεντρικά (συνολικός αριθμός πλοκαμιών δέκα) είναι κατά πολύ μακρύτερα (έως και τρεις φορές) των υπολοίπων οκτώ και είναι αυτά με τα οποία το καλαμάρι συλλαμβάνει σε πρώτο χρόνο τη λεία του.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις