Εν μέρει δεκτή έκανε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε 56χρονος, στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για φόνο που έκανε τον Αύγουστο του 2008 σε βάρος φίλου του, έξω από κέντρο διασκέδασης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η αναίρεση αφορά μόνο το σκέλος της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης που συνδέεται με την απόρριψη του αυτοτελούς ισχυρισμού του κατηγορούμενου περί αναγνώρισης του ελαφρυντικού της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, δηλαδή της συμπεριφοράς που επέδειξε μετά την τέλεση της πράξης του.
Στην αίτηση αναίρεσης, ο 56χρονος -μεταξύ άλλων- επικαλείται σειρά θετικών στοιχείων και συμπεριφορών μέσα στο κατάστημα κράτησης, όπου εκτίει την ποινή του. Ειδικότερα, όπως τονίζεται από τον ίδιο, θέλοντας να αξιοποιήσει στο έπακρο τις γνώσεις και δεξιότητές του στον τομέα της μαγειρικής, εργάστηκε στις φυλακές Νιγρίτας αρχικά ως βοηθός μάγειρα και στη συνεχεία ως αρχιμάγειρας, όντας υπεύθυνος ομάδας 28 κρατούμενων-βοηθών του.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος, συνέγραψε βιβλίο συνταγών “προσαρμοσμένο απολύτως στις ανάγκες σίτισης των κρατουμένων σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα”. Σκοπός του βιβλίου, όπως εξηγεί, είναι “αφενός η παροχή στους κρατούμενους μιας σίτισης βασισμένης σ’ ένα απολύτως θρεπτικό και ισορροπημένο διαιτολόγιο και αφετέρου η εξοικονόμηση οφέλους για το Δημόσιο, αφού επιτυγχάνεται η παροχή μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής με τις χαμηλότερες δυνατές δαπάνες”. Το συγκεκριμένο βιβλίο -μάλιστα- το απέστειλε μαζί με σχετική επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την απόφασή του, δέχεται ότι τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά “θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν εξαιρετική περίπτωση χορήγησης του ζητούμενου ελαφρυντικού υπό καθεστώς κράτησης” (…) “εφόσον εκτιμηθεί από το δικαστήριο της ουσίας ότι αντανακλούν ειλικρινή ψυχοβουλιτική μεταστροφή και σταθερή εναρμόνιση του κατηγορούμενου προς τις επιταγές της έννομης τάξης και ουσιαστική σωφρονιστική βελτίωση της προσωπικότητάς του.
Κατόπιν αυτών, η υπόθεση παραπέμπεται για να συζητηθεί εκ νέου από το ΜΟΕ, με διαφορετική αυτή τη φορά σύνθεση, και μόνο ως προς το αναιρούμενο μέρος της, δηλαδή για την αναγνώριση ή μη του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με νομικούς, ενδεχόμενη αναγνώριση του ελαφρυντικού «σπάει» τα ισόβια δεσμά, ποινή που του επιβλήθηκε τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό, αφού κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Το φονικό έγινε τον Αύγουστο του 2008 έξω από νυχτερινό μαγαζί (στην περιοχή των Γιαννιτσών). Δράστης και θύμα διασκέδαζαν μαζί με τη σύντροφο του δεύτερου, όταν καβγάδισαν “δι’ ασήμαντον αφορμή”. Αφού βγήκαν από το μαγαζί συνεπλάκησαν και το επεισόδιο έληξε προς το παρόν χάρη στην επέμβαση θαμώνων του κέντρου. Λίγη ώρα αργότερα, όμως κι ενώ ο 56χρονος επέστρεψε στο μπαρ, το θύμα τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να λύσουν την παρεξήγηση. Τότε, ο κατηγορούμενος μπήκε στην κουζίνα του καταστήματος, άρπαξε ένα κουζινομάχαιρο, κι αφού συνεπλάκη εκ νέου με τον φίλο του, τον μαχαίρωσε τρεις φορές στο αριστερό χέρι και στο θώρακα, με συνέπεια να τον τραυματίσει θανάσιμα. Φεύγοντας από το σημείο πέταξε το μαχαίρι, ενώ λίγες ώρες αργότερα παραδόθηκε στην Αστυνομία, ομολογώντας την πράξη του.
Απολογούμενος το Μάρτιο του 2014 ενώπιον του ΜΟΕ, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, είπε ότι κυριεύτηκε από πανικό και φόβο, ενώ επικαλέστηκε τη μέθη του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ