Site icon NewsIT
11:31 | 07.02.17

Νέος σεισμός στη Μυτιλήνη – Σείεται η γη – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι!

Νέος σεισμός στη Μυτιλήνη – Σείεται η γη – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι!
Newsit Newsroom

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Λέσβου από τους αλλεπάλληλους σεισμούς. Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου...

Ο τελευταίος σεισμός έγινε στις 11.13 και είχε μέγεθος 3,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν 71 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μυτιλήνης και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Ένα λεπτό νωρίτερα είχε σημειωθεί σεισμός 3,2 Ρίχτερ, 33 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης με εστιακό βάθος επίσης στα 10 χιλιόμετρα. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στους κατοίκους του νησιού, πολλοί από τους οποίους τηλεφωνούν στο Γεωδυανικό Ινστιτούτο για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Τρομάζει τους σεισμολόγους το ρήγμα της Λέσβου

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι όπως όλα δείχνουν οι σεισμολόγοι στο θέμα των σεισμών που σημειώνονται βόρεια της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα. Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μάλιστα μιλά για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητικό, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος που έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά δονήσεων άνω των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στα παράλια της Τουρκίας στα βόρεια της Λέσβου.

Η τελευταία δόνηση τα ξημερώματα (επίσης άνω των 5 Ρίχτερ έκανε ξανά τους κατοίκους της Λέσβου να ανησυχήσουν.
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τόνισε ότι οι απανωτοί σεισμοί δεν δείχνουν απαραίτητα εκτόνωση του φαινομένου. ο φαινόμενο, είπε ο καθηγητής είναι σε εξέλιξη. Είναι ένα δύσκολο φαινόμενο, όπως τόνισε, μιλώντας για ένα ρήγμα βόρεια του νησιού σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων το οποίο είναι γνωστό από το παρελθόν.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Παπαζάχος το ίδιο ρήγμα στο παρελθόν έχει δόσει σεισμούς που έχουν προκαλέσει ζημιές στη Λέσβου και ειδικά στις βόρειες περιοχές της. Μάλιστα είναι ένα ρήγμα το οποίο το 1865 έχει δώσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ, ενώ το 1974 έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός, όπως είπε ο καθηγητής, ευτυχώς έγινε πιο ανατολικά και είχε μικρότερες επιπτώσεις για το νησί. Όπως τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος η δημιουργία σεισμών από το ρήγμα αυτό είναι ένα φαινόμενο μάλλον ανησυχητικό. Έτσι, ανέφερε ο καθηγητής, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να λάβει τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.

Λέκκας: Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος

«Υπάρχει μια διεγερμένη περιοχή. Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος και κυρίως η Λέσβος, αλλά οπωσδήποτε παρακολουθούμε έντονα την εξέλιξη του φαινομένου», δηλώνει ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κοντά στη Λέσβο.

Όπως εξηγεί: «Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί, οι οποίοι εστιάζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, και μέσα στο χερσαίο χώρο της Τουρκίας. Αυτοί οι σεισμοί είναι εντοπισμένοι σε μια μικρή περιοχή. Δεν πάνε προς το θαλάσσιο χώρο ούτε προς τη Λέσβο. Φαίνεται πως έχουμε μια αρκετά σημαντική διέγερση στο συγκεκριμένο σημείο, η οποία οφείλεται στη δραστηριοποίηση ρηγμάτων. Δεν έχει σχέση με αυτό καθαυτό το ρήγμα της Ανατολίας αυτή η περιοχή , έχει όμως με άλλα μικρότερα ρήγματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ.Λέκκας επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα αλλά προς το παρόν δεν έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών: «Εμείς , και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται μετάθεση της δραστηριότητας σε άλλα σημεία και κυρίως ως προς τη Λέσβο. Είναι επικεντρωμένη στην περιοχή. Το φαινόμενο έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, παρακολουθείται η εξέλιξή του και από το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων. Ο σεισμός γίνεται λίγο αντιληπτός στη Λέσβο και πολύ λιγότερο στη Χίο και τη Λήμνο αλλά οι κάτοικοι δεν ανησυχούν προς το παρόν. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις».

Συνολικά 13 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 ρίχτερ (ο μεγαλύτερος 4 ρίχτερ στις 7.15 το πρωί) ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό των 5,2 βαθμών που έγινε στις 4.24 το πρωί με επίκεντρο τη Μικρασιατική Τρωάδα, βόρεια της Λέσβου.
Ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Λέσβο, στη Λήμνο αλλά και στη Χίο είχε τελικά εστιακό βάθος τα 25 χιλιόμετρα. Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε ρίχτερ σε ένα 24ωρο με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, με πρώτο, αυτόν στις 6 παρά 10 χθες το πρωί μεγέθους 5 βαθμών και εστιακό βάθος τα 14 χιλιόμετρα. Ακολούθησε άλλος ένας μεγέθους 5,1 βαθμών στη 1 το μεσημέρι με εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα. Ενώ στις 13.45 το μεσημέρι υπήρξε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών, με εστιακό βάθος στα 16 χιλιόμετρα.

Εκτός από τους παραπάνω σεισμούς και έως τον μεγάλο σημερινό σεισμό υπήρξε μια μεγάλη σεισμική ακολουθία με δεκάδες δονήσεις σεισμών με ένταση έως 4 βαθμούς. Από την έντονη σεισμική διεργασία των τελευταίων 30 ωρών δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες του δήμου Λέσβου.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version