Ο Νίκος Χατζηπαύλου, βρέθηκε νεκρός πριν από 19 μήνες στην Κάλυμνο, λίγες ημέρες μετά την εξαφάνισή του. Ο 21χρονος φοιτητής του Πολυτεχνείου είχε βρεθεί νεκρός τον Νοέμβριο του 2017, σε βραχώδη τοποθεσία του νησιού. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είχε δει ζωντανό, ήταν η μητέρα του – που εργαζόταν ως εκπαιδευτικός στο νησί – στην οποία τότε είχε πει, πως θα πήγαινε μια βόλτα με το ποδήλατό του.
Η σορός του είχε βρεθεί 7 ημέρες αργότερα, σε ένα σημείο που είχαν “χτενίσει” όσοι συμμετείχαν στις έρευνες το προηγούμενο διάστημα. Αυτό, είναι και το πρώτο στοιχείο, που οδηγεί την οικογένεια του Νίκου Χατζηπαύλου στο συμπέρασμα, ότι κάτι περίεργο συνέβη. Από την πρώτη στιγμή αρνούνται να πιστέψουν ότι το παιδί τους σκοτώθηκε σε δυστύχημα.
Πριν από μία εβδομάδα ολοκληρώθηκε η έκθεση του ειδικού πραγματογνώμονα, με την οποία η οικογένεια του 21χρονου θα ζητήσει να βγει η υπόθεση από το αρχείο. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, ο Νίκος Χατζηπαύλου δεν έχασε τη ζωή του από πτώση.
Νέα τροπή στην υπόθεση Χατζηπαύλου
«Είμαι βέβαιος ότι ο γιος μου βρέθηκε σε λάθος τόπο, τη λάθος στιγμή. Τον σκότωσαν γιατί είδε κάτι που δεν έπρεπε να δει. Κατά τη διάρκεια των ερευνών ήμουν κι εγώ στο σημείο όπου επτά μέρες μετά βρέθηκε η σορός του.
Είχαν πετάξει ελικόπτερα, drone και όλοι είχαν περάσει ξανά και ξανά από εκεί που τελικά τον εντόπισαν», δηλώνει στην εφημερίδα “Real News”, ο πατέρας του αδικοχαμένου φοιτητή, Παρασκευάς.
«Το Σάββατο εκείνο, που ενημερωθήκαμε πια ότι ο γιος μας είχε εντοπιστεί νεκρός, ήταν η μοναδική ημέρα που οι ερευνητές δεν ήταν στην περιοχή. Όπως μάθαμε αργότερα, υπήρξαν τηλεφωνήματα βάσει των οποίων, εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα, τους οδηγούσαν να ψάξουν σε άλλο σημείο», αναφέρει ο κ. Παρασκευάς.
Η οικογένεια του 21χρονου θα ζητήσει να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο, βασιζόμενη σε μια νέα έκθεση του μηχανολόγου – μηχανικού, ειδικού πραγματογνώμονα Παναγιώτη Μαδιά.
Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, ο Νίκος αποκλείεται να γλίστρισε και να έπεσε από τα βράχια, όπως περιγράφει το αρχικό πόρισμα καθώς σε σχέση με το ύψος, απ’ όπου αρχικά είχε υπολογιστεί ότι έπεσε, θα έπρεπε να έχουν προκληθεί συντριπτικά κατάγματα αλλά και εκδορές μεγάλης έκτασης στο σώμα του, σε βαθμό που το θύμα να μην είναι αναγνωρίσιμο, κάτι που στην περίπτωση του φοιτητή, δεν συνέβη.
Ο άνθρωπος που ανέλαβε να αποκαλύψει την αλήθεια, ήταν ο θείος και νονός του Νίκου Χατζηπαύλου, Γιάννης Παπαρουσάκης.
Μιλώντας στη “Real News”, δίνει τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη στον ανιψιό του. «Είναι καθαρή δολοφονία, όχι πτώση. Το παιδί πήγε για μια απλή βόλτα με το ποδήλατό του και δεν επέστρεψε ποτέ. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η περιοχή στην οποία βρέθηκε είναι παραβατική. Βρέθηκε σε λάθος τόπο, τη λάθος ώρα. Τον δολοφόνησαν αλλού, τον έκρυψαν και τον μετέφεραν εκεί όπου βρέθηκε, το επόμενο Σάββατο. Ήταν η μοναδική ημέρα που δεν είχαν πάει να κάνουν έρευνες. Αυτό για μένα λέει πολλά», σημειώνει ο κ. Παπαρουσάκης.
Tα 5 στοιχεία που «καίνε»
Ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή μυστηριώδης. Στη δικογραφία υπήρχαν στοιχεία που συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση.
1) Μάρτυρας κατέθεσε ότι περπατώντας από το σημείο όπου αργότερα βρέθηκε το πτώμα δεν υπήρχε ο εξαφανισθείς. Έκανε, µάλιστα, λόγο για ένα μικρό τζιπ, χρώματος άσπρου ή ασημί, στο οποίο επέβαιναν ένας άντρας και μία γυναίκα, το οποίο εκείνη την ημέρα πάρκαρε δεξιά στην αλάνα, στην αρχή του χωματόδρομου.
2) Εθελοντής πυροσβέστης κατέθεσε ότι στην πλαγιά του βουνού, πάνω ακριβώς από εκεί όπου βρέθηκε το πτώμα, είδε στο χώμα ένα σημάδι, σαν κάποιος να πάτησε εκεί με το πόδι του, φωτογράφισε το σημάδι καθ’ υπόδειξη των αστυνομικών και έβαλε ένα κέρμα, ώστε να φωτογραφηθεί το σημάδι σε σχέση µε το μέγεθος του κέρματος.
3) Άλλος εθελοντής πυροσβέστης ανέφερε ότι είχε περάσει από το σημείο ανεύρεσης του πτώματος τουλάχιστον 10 φορές, χωρίς να υπάρχει κάτι στο σημείο. Είχε ερευνήσει, μάλιστα, την περιοχή του Κάστρου Χώρας, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, και δεν εντόπισε κάτι.
4) Μόνιμη κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι η ηµέρα ανεύρεσης του πτώματος ήταν η μοναδική ημέρα που δεν έγιναν έρευνες στην περιοχή και πιθανολογεί ότι το πτώμα μεταφέρθηκε την 25η Νοεµβρίου 2017 από άγνωστους δράστες και συγκεκριμένα μετά τις 8.00 το πρωί, όταν εκείνη πήγε να ταΐσει τα ζώα. Εάν το πτώμα προϋπήρχε -συνεχίζει- στα πέντε μέτρα από το μαντρί, θα είχαν μαζευτεί κοράκια και μύγες και θα είχε γίνει αντιληπτό.
5) Και δεύτερος κάτοικος στη θέση Λαγγά κατέθεσε ότι διατηρεί µαντρί σε πολύ κοντινή απόσταση από το σηµείο όπου βρέθηκε το πτώμα, προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε εκεί για ημέρες θα είχε γίνει αντιληπτό.
Το χρονικό της υπόθεσης Χατζηπαύλου
Ο 21χρονος ο οποίος περιγράφεται ως ένας ήσυχος νεαρός και μελετηρός σπουδαστής του Πολυτεχνείου, είχε βρεθεί νεκρός τον Νοέμβριο του 2017 σε βραχώδη τοποθεσία της Καλύμνου. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ήταν η μητέρα του, η οποία είναι δασκάλα στο νησί. Ο γιος της είπε ότι θα έβγαινε για µια βόλτα µε το ποδήλατο αλλά δεν γύρισε ποτέ πίσω. Έτσι, εκείνη μετέβη στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.
Παρά τις αστυνομικές έρευνες και την κινητοποίηση εθελοντών, το πτώμα του βρέθηκε αρκετές ημέρες αργότερα από ένα 15χρονο παιδί που μάζευε χόρτα. Ο φοιτητής δεν είχε διαφορές µε κανέναν, δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και είχε επισκεφθεί την Κάλυμνο για να περάσει λίγες ημέρες µε την οικογένειά του. Σύμφωνα µε τους συγγενείς του, δεν ήταν λάτρης της αναρρίχησης και δεν είχε ποτέ εξοπλισμό για να ανεβαίνει βράχια. Αυτός είναι και ο λόγος που σε σχετικό υπόμνημα αναφέρεται ότι «στο συγκεκριμένο ύψωμα η ανάβαση γίνεται ως ένα ορισµένο σημείο.
Μετέπειτα απαιτείται αναρρίχηση και χρήση ειδικού εξοπλισμού. Έτσι, θεωρείται παράλογο ο θανών να ανέβηκε στο συγκεκριμένο ύψωμα και εν συνεχεία να κατρακύλησε από ύψος, καθώς ο Νίκος δεν έφερε καν σακίδιο, δεν είχε εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες αναρρίχησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι κλήθηκαν έμπειροι αναρριχητές µε ειδικό εξοπλισμό για να ανέλθουν και να ερευνήσουν τη βραχώδη τοποθεσία μετά τον εντοπισμό του πτώματος».