Συναγερμό έχει σημάνει στη Νίσυρο η εμφάνιση κρατήρων και ρωγμών, στην περιοχή της καλντέρας με συνέπεια να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).
Το κλιμάκιο που μετέβη στην Νίσυρο προκειμένου να κάνει αυτοψία επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Διαπίστωσε ωστόσο γεωτεχνικά προβλήματα στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ τα φαινόμενα ρωγματώσεων και καταπτώσεων βραχοτεμαχών χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με κατάλληλα σχεδιασμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα διατυπωθούν μέσα από σχετική έκθεση.
Παράλληλα εντοπίστηκαν ρωγματώσεις και βυθίσεις και στον πυθμένα της καλδέρας, φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.
Το ειδικό κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., επισκέφθηκε και μελέτησε την εξέλιξη των φαινομένων ρωγμάτωσης και βύθισης των ιζημάτων πλήρωσης του πυθμένα της καλντέρας Νισύρου και στην περιοχή Λακκί, ένα φαινόμενο που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 2001.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την αυτοψία διαπιστώθηκε η εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί, στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλντέρας).
Από την άλλη η επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω – Νισύρου όπου ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο.
Να σημειωθεί ότι το ειδικό κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. συντήρησε και τους σταθμούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο φυσικο-χημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε..
Παράλληλα το κλιμάκιο εγκατέστησε έναν νέο τέτοιο σταθμό παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, που καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.