Καθησυχαστικός ως προς την ενδεχόμενη επίδραση που θα μπορούσε να έχει στα Δωδεκάνησα και γενικά τον ελληνικό χώρο το γεωτεκτονικό καθεστώς, στο οποίο εντάσσεται ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, είπε ότι “ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο, στην Κω και στη Χίο, ήταν όμως ένας σεισμός, ο οποίος εντάσσεται σε ένα γεωτεκτονικό καθεστώς της κεντρικής Τουρκίας, το οποίο δεν είναι σε άμεση συσχέτιση με το καθεστώς των Δωδεκανήσων.
Υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή, τα οποία ουσιαστικά είναι κάτι το ενδιάμεσο μεταξύ του ρήγματος της Ανατολίας και των ρηγμάτων της Ρόδου, είναι ένα καθεστώς ιδιόμορφο, δεν δίνει μεγαλύτερους σεισμούς. Υπάρχει αρκετή εμπειρία από αυτό το σημείο, είναι κοντά στην πόλη Σπάρτα, στην οποία και το 1998 έχει γίνει ένας αντίστοιχος σεισμός, τότε είχαμε καταρρεύσεις, είχαμε νεκρούς, αλλά τώρα φαίνεται δεν υπάρχει τέτοιο θέμα”.
Ο κ. Λέκκας, πρόσθεσε, ότι οι τεκτονικές δομές είναι τέτοιες, “που εμποδίζουν εν πάσει περιπτώσει την όλη διαδικασία και δεν έχουμε επίδραση της δραστηριότητας αυτής στον ελληνικό χώρο”.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, απάντησε κατηγορηματικά: “Όχι, δεν υπάρχει καμία ανησυχία”.