Στα ανατολικά του Τσικνιά, του ψηλότερου βουνού της Τήνου, μέσα σε ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς και απόκοσμης γαλήνης λίγο μακρύτερα από το χωριό Στενή, ορθώνεται σαν άσπρη σταλαγματιά προσευχής στον ουρανό, η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης.
Ένας ναός γραφικότατος και τόσο ιδιαίτερος δομικά και λειτουργικά που στην ευλαβή αγκαλιά του κλείνει και τις δύο χριστιανικές κοινότητες του νησιού, εκείνης των ορθοδόξων και εκείνης των καθολικών. Δύο κοινότητες που εδώ και οκτώ περίπου αιώνες συνυπάρχουν και ζουν αρμονικά μεταξύ τους, δεμένες με το ιερό νήμα της κοινής χριστιανικής πίστης παρά το διαφορετικό δόγμα και τα ιδιαίτερα λατρευτικά στοιχεία και έθιμά τους.
Σύμφωνα με το parianostypos.gr, η Φανερωμένη, μια εκκλησιά αφιερωμένη στην Παναγιά, τη μια και μοναδική Μητέρα όλων μας, μοιάζει να συμβολίζει μέσα σε ένα υποβλητικό φυσικό σκηνικό, τη μυστηριακή θαυματουργή δύναμη του Χριστιανισμού που δεν είναι άλλη από την Αγάπη προς τον άνθρωπο. Οι δύο είσοδοί της πλάι – πλάι που οδηγούν σε δύο κυρίως ναούς έναν ορθόδοξο και έναν καθολικό, υπάρχουν για να ξεχωρίζουν λατρείες των ανθρώπων αλλά όχι τους ίδιους τους πιστούς χριστιανούς.
Γιατί στις γιορτές και στα πανηγύρια του ναού, ορθόδοξοι και καθολικοί συνεορτάζουν, η μια κοινότητα σέβεται και τιμά τη λατρεία της άλλης και όλοι μαζί γίνονται ένα, όπως ακριβώς έζησαν στη μακραίωνη διαδρομή του κοινού ιστορικού τους βίου. Εξωτερικά του ναού, ένας πανέμορφος με στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ημιυπαίθριος χώρος, υποδέχεται φιλόξενα όλους όσοι θελήσουν να θαυμάσουν την ξεχωριστή αυτή εκκλησιά με τη διττή υπόσταση.
Μια υπόσταση δίδυμη, όπως σημειώνει ο parianostypos.gr, η μία πλάι στην άλλη, ως ένα από τα πολλά ιστορικά τεκμήρια του βαθιού αποτυπώματος που άφησαν στη ζωή της Τήνου οι Ενετοί.
Η μακρόχρονη εγκατάστασή τους για σειρά αιώνων – την ίδια στιγμή που οι Οθωμανοί είχαν εξαιρετικά βραχύβια παρουσία στο νησί – διαμόρφωσε την πολιτισμική διαδρομή του τόπου η οποία διέφερε σημαντικά από τα περισσότερα Κυκλαδονήσια και βεβαίως από τις άλλες τουρκοκρατούμενες περιοχές του Ελλαδικού χώρου.