Site icon NewsIT

Οι χονδρέμποροι απαντούν στο κίνημα της πατάτας: “Απαράδεκτο να μας λένε μεσάζοντες – Δεν έχουμε υπέρογκα κέρδη”

09.03.2012 | 15:10
Οι χονδρέμποροι απαντούν στο κίνημα της πατάτας: “Απαράδεκτο να μας λένε μεσάζοντες – Δεν έχουμε υπέρογκα κέρδη”

Oι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, μιλούν για «στοχοποίηση του χονδρεμπορικού κλάδου», ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- κάτω από αντίξοες συνθήκες στηρίζει επί χρόνια την ελληνική αγροτική παραγωγή, συμβάλει στην απασχόληση με εκατοντάδες θέσεις εργασίας και πληρώνει όλους τους φόρους.

Μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, έδωσαν συνέντευξη τύπου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΛΘ), Ιωάννης Χαραλαμπίδης, υποστήριξε ότι οι χονδρέμποροι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να έχουν τα δήθεν υπέρογκα περιθώρια κέρδους που τούς καταλογίζονται, αφού περνούν από αγορανομικούς ελέγχους.

Ξεκαθάρισε δε, ότι τα όσα ακούγονται περί επιστροφών ΦΠΑ στους «μεσάζοντες» του χονδρεμπορίου και περί κέρδους, που φτάνει δήθεν στο 1.100%, είναι απολύτως αβάσιμα, καθώς «επιστροφές ΦΠΑ στην Ελλάδα παίρνουν μόνο παραγωγοί και εξαγωγείς».

Το “κίνημα της πατάτας” έριξε 10% το τζίρο τους

Σύμφωνα με τον κ.Χαραλαμπίδη, στο διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κίνημα της πατάτας, οι έμποροι της [κρατικής] ΚΑΘ ΑΕ διαπίστωσαν μείωση τζίρου της τάξης του 10%, την οποία χαρακτήρισε μικρή.

Ο δε τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚΛΘ, Φάνης Σιώης, διερωτήθηκε γιατί οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι τόσο «τσιμπημένες», αφού αυτά διαπραγματεύονται απευθείας με αγροτικούς συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. “Σε αυτή την περίπτωση οι μεσάζοντες πού είναι;”, είπε χαρακτηριστικά.

“Λανθασμένη” η κίνηση των χονδρεμπόρων της Αθήνας

Αναφερόμενος στην κίνησή τους να κατεβάσουν τις τιμές κατά 20% σε σχέση με τη λιανική, ο πρόεδρος του οργανισμού της Κεντρικής Αγοράς ΑΕ (ΚΑΘ ΑΕ), Κώστας Σαββίδης είπε ότι “Οι κεντρικές αγορές είναι χώρος χονδρεμπορίου, όχι λαϊκές, ούτε παζάρια”

Ο κύριος Χαραλαμπίδης, χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ» την κίνηση των χονδρεμπόρων στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι δεν μείωσαν το κέρδος τους, αλλά «παρέκαμψαν» το λιανεμπόριο, που αποτελεί μέρος της αλυσίδας παραγωγής/εμπορίας και δημιουργεί απασχόληση.

«Το να μειωθούν σήμερα οι τιμές στις πατάτες είναι πρόσκαιρο. Ως διοίκηση της ΚΑΘ, θέλουμε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό στους χονδρεμπόρους, ώστε να υπάρξει μονιμότερη λύση στο θέμα των τιμών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ ΑΕ, Παναγιώτης Κακαφίκας.

Ο ίδιος είπε ότι το κίνημα της πατάτας είναι πολύ δύσκολο να επεκταθεί στα αμνοερίφια ενόψει Πάσχα, καθώς “δεν μπορούμε να κόβουμε κρέας στις πλατείες», χωρίς συνθήκες υγιεινής. «Αυτό γινόταν στην Ελλάδα πριν από 60 χρόνια”…

Τί λένε για τα προϊόντα του κινήματος της πατάτας

Ο κύριος Χαραλαμπίδης είπε ότι, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, τα αγροτικά προϊόντα πρέπει να διακινούνται συσκευασμένα, μετά από προσεκτική διαλογή και με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα, να πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα αγροχημικών, ενώ απαιτείται και η απόδοση ΦΠΑ από τους διακινητές.

Βάσει των παραπάνω, μετέφερε τον προβληματισμό του Συνδέσμου για το πόσες από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας τηρούνται με τον τρόπο που γίνεται η διακίνηση των προϊόντων μέσω του κινήματος της πατάτας, ενώ εξέφρασε φόβους ότι αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να γίνει επίσημο εκκολαπτήριο νέων μορφών παραεμπορίου.
Είπε ακόμη ότι ουδείς μπορεί να υπολογίσει τις απώλειες φορολογικών εσόδων, ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσον οι παραγωγοί, που φέτος έχουν μεγάλη ποσότητα αδιάθετων πατατών, θα υιοθετήσουν την ίδια πρακτική και σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Η διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγού και χονδρικής

Ο ΣΕΚΛΘ παρέθεσε και στοιχεία σε σχέση με το πώς διαμορφώνονται οι τιμές χονδρικής της πατάτας, οι οποίες -όπως και των άλλων αγροτικών προϊόντων- αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα της ΚΑΘ (http://www.kath.gr).

Οι τιμές (σ.σ. οι τιμές παραγωγού αφορούν πατάτες που παραδίδονται στην αποθήκη του παραγωγού, ακατέργαστες, με ξένες ύλες και μη εμπορεύσιμες πατάτες) είναι οι εξής:

-Ποικιλία Banba: τιμή παραγωγού 0,12 ευρώ/ τιμή χονδρικής 0,25-0,28

-Ποικιλία Agria: τιμή παραγωγού 0,23 ευρώ/τιμή χονδρικής 0,38-0,40

-Ποικιλία Spunta: τιμή παραγωγού 0,20 ευρώ//τιμή χονδρικής 0,32-0,36.

Σε όλες τις περιπτώσεις, στην τιμή χονδρικής έχει ενσωματωθεί κόστος συσκευασίας 0,08-0,10 ευρώ/κιλό και μεταφοράς 0,02-0,03.

Διαβάστε ακόμα:

Δε χαμπαριάζουν τίποτα οι μεσάζοντες – “Δε θα ρίξουμε τις τιμές” λένε οι έμποροι της κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης

Tρίπολη: Μαθητές έφτιαξαν ιστοσελίδα για διακίνηση αγροτικών προϊόντων – Στο “κίνημα της πατάτας” και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version