Όταν πριν από δύο εβδομάδες το προσωπικό και οι μονάδες του Γ' Σώματος Στρατού έφταναν στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, μπροστά τους αντίκριζαν γκρεμισμένα ή μισογκρεμισμένα κτίρια, σκορπισμένα μπάζα και μια έκταση πενήντα στρεμμάτων με άτακτη βλάστηση. Τα απομεινάρια ενός εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου έπρεπε να μετατραπούν σε Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων και να δημιουργηθούν υποδομές απόλυτα σύμφωνες με τις προδιαγραφές που θέτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σήμερα, δεκατρείς μέρες μετά, έχουν στηθεί 90 σκηνές και 100 οικίσκοι δυναμικότητας έως οκτώ ατόμων για κάθε υποδομή. Ο καθένας που θα περάσει την πύλη του Κέντρου Μετεγκατάστασης Διαβατών δικαιούται άμεσα υπνόσακο, φουσκωτό στρώμα, κουβέρτα και ράντσο. Τουαλέτες και μπάνια είναι πλήρως λειτουργικά, ενώ στο κτίριο όπου θα εγκατασταθεί η διοίκηση του Κέντρου έχουν τοποθετηθεί πατώματα, καινούρια κουφώματα και ολοκληρώθηκαν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις φωτισμού καθώς και οι εργασίες στεγανοποίησης της στέγης. Το εκκλησάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κέντρο διοίκησης έχει βαφτεί και συντηρηθεί, ενώ στο μεγάλο κτίριο δεξιά από την πύλη έχει προετοιμαστεί ο πρώτος όροφος ώστε να λειτουργήσει ως εστιατόριο. Δύο μεγάλες σκηνές, δυναμικότητας εκατό ατόμων η κάθε μία, έχουν προετοιμαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι φαγητού και εστίασης, ενώ ορίστηκε ο χώρος που θα λειτουργήσει ως αποθήκη.
Δείτε εικόνες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το πριν και το μετά:
Σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί χώρος λατρείας για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε οικίσκο που ανακαινίζεται, ενώ σε έναν δεύτερο οικίσκο θα δημιουργηθεί χώρος για τα ασυνόδευτα παιδιά. Στα σχέδια της δεύτερης φάσης εντάσσεται ακόμη η εγκατάσταση ιατρείου, ενώ δεν αποκλείεται η δημιουργία και τρίτου χώρου για αλλόθρησκους πληθυσμούς (πέραν των χριστιανικών και των μουσουλμανικών). Σε έναν χώρο που παραμένει κενός θα τοποθετηθούν, τις επόμενες μέρες, ειδικά κοντέινερ με ντουζιέρες και μπάνια.
Πρόνοια έχει ληφθεί για κάθε είδους ανάγκη καθώς έχει ανοιχτεί γεώτρηση που συνδέθηκε ήδη με τον υδατόπυργο και το νερό τρέχει κανονικά από τις βρύσες. Το θέμα της αποχέτευσης έχει διευθετηθεί με την κατασκευή σηπτικών βόθρων, ο συνολικός χώρος ηλεκτροδοτείται και έχει περιφραχτεί, ενώ έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι με καρτοτηλέφωνα και χώροι για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων. Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν, άλλωστε, όλοι οι ένοικοι των οικίσκων καθώς σε κάθε έναν από αυτούς υπάρχουν ακόμη και ηλιακά πάνελ που θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια. Σε όλη την έκταση του χώρου λειτουργεί δίκτυο Wi Fi ενώ δύο φορές την ημέρα, την πύλη περνά ειδικό συνεργείο που έχει αναλάβει τις χημικές τουαλέτες.
Δεξιά της εισόδου, στην πράσινη σκηνή, λειτουργεί Κέντρο Τύπου που δέχεται διαρκώς τηλεφωνήματα από μέσα ενημέρωσης τοπικά και διεθνή. Ύστερα από 13 μέρες εντατικής και ακατάπαυστης προσπάθειας του στρατού ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω και να είναι πλήρως λειτουργικά, ομάδες στρατιωτών “στρώνουν” τσιμέντο κάτω από τον υδατόπυργο, ολοκληρώνουν τις εργασίες στους σηπτικούς βόθρους, τοποθετούν αριθμημένες πινακίδες σε κάθε οικίσκο και σκηνή, κάνουν τα απαραίτητα κλαδέματα, τυπώνουν πινακίδες. Μηχανήματα και εκσκαφείς αποκαθιστούν τους εσωτερικούς δρόμους καθώς λόγω της τελευταίας βροχής το χαλίκι χάθηκε μέσα στο έδαφος από πηλό. Τα συνεργεία θεωρούν ευνοϊκές τις σημερινές καιρικές συνθήκες και με λίγο ακόμη χαλίκι τα προβλήματα αυτά θα έχουν αποκατασταθεί.
Το κέντρο είναι έτοιμο να λειτουργήσει και η αποχώρηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ από το χώρο γίνεται λίγο μετά την μεσημεριανή αναφορά. Μια κούτα με φυλλάδια στο πάτωμα τραβά την προσοχή του διερχόμενου. Πρόκειται για τα φυλλάδια υποδοχής που θα διανεμηθούν σε όσους διαβούν την είσοδο του πρώην στρατοπέδου “Αναγνωστοπούλου”.
“Αγαπητέ κύριε, κυρία
Εκ μέρους της διοίκησης του Κέντρου Μετεγκατάστασης Διαβατών στη Θεσσαλονίκη θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε. Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού προέρχεται από προσφυγικές οικογένειες και γι αυτό το λόγο αντιλαμβανόμαστε την ταλαιπωρία σας και σας εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε για να κάνουμε τη διαμονή σας την καλύτερη δυνατή, ωστόσο πάντα με τη δική σας συνεργασία…” αναφέρεται στην αρχή -και στην αγγλική γλώσσα- του φυλλαδίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ