όχι μόνο για τους κατοίκους των περιοχών που διασύνδεει η οδική αρτηρία, αλλά και για την ίδια τη χώρα που θα προσθέσει στις υποδομές της ένα υπερσύγχρονο άξονα μεταφορών που θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Παράλληλα ολοκληρώνεται και μια ασφαλής οδός καθώς το έργο αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στις ασφαλείς μετακινήσεις, αντικαθιστώντας στην ουσία μια οδό επικοινωνίας που τις προηγούμενες δεκαετίες είχε χαρακτηριστεί «δρόμος καρμανιόλα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στους χρόνους που προβλέπονται από τις συμβατικές υποχρεώσεις δήλωσαν στους δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν σε τμήματα των εργοταξίων μεταξύ Κιάτου και Ρίου, ο διευθύνων σύμβουλός της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» Παναγιώτης Παπανικόλας και ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρίας «Ακτωρ» Δημήτρης Κούτρας.
Εως τα τέλη Μαρτίου η κατασκευή του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, εκτός από ορισμένα σημεία όπου εξακολουθεί να υπάρχουν εμπλοκές είτε λόγω των παράλληλων εργασιών με τον σιδηρόδρομο, είτε λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών, είτε εναπομεινασών απαλλοτριώσεων. Στα σημεία αυτά συνολικού μήκους περίπου εννέα χιλιομέτρων μεταξύ Κορίνθου και Πατρών (Δερβένι, Καμάρες, Αραχωβίτικα, Ρίο) η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται μέσω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (τοπικών παρακάμψεων ή στενώσεων). Σύμφωνα πάντως με την εταιρία και σε αυτά τα τμήματα οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2017.
Η συνολική πρόοδος κατασκευής στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα στο τέλος Νοεμβρίου 2016 αγγίζει το 88%. Σήμερα, στην Κορίνθου -Πατρών είναι εγκατεστημένα έξι εργοτάξια, που ενεργούν σε συνολικά 20 εργοταξιακές ζώνες, και σ’ αυτά απασχολούνται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι.
Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου. Συνδέει τις τρεις Περιφέρειες και την Πρωτεύουσα της χώρας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας. Ο νέος σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος θα προσφέρει μια αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα προς και από το λιμάνι της Πάτρας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές και θα ενισχύσει τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή.
Αυτό που θα είναι μεγάλο (όπως συμβαίνει και στο άξονα προς Θεσσαλονίκη) θα είναι το κόστος της διαδρομής καθώς τα διόδια από την Ελευσίνα ως το Ρίο θα κοστίζουν 11,50 ευρώ, ενώ για κάποιο οδηγό που κινείται από Αθήνα προς Αιτολωακαρνανία και Ήπειρο το κόστος μαζί με τα 13,20 της Γέφυρας και τα διόδια από ‘κει και μετά εκτινάσσεται. Μάλιστα για τους κατόχους αυτοκινήτων με μικρή κατανάλωση το κόστος των διοδίων θα είναι σχεδόν ίσο με το κόστος για τα καύσιμα που καταναλώνουν!
Σήμερα λειτουργούν: 4 μετωπικοί: Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο. 3 πλευρικοί: Ν. Πέραμος, Αγ. Θεόδωροι, Πάχη. Με την ολοκλήρωση θα λειτουργήσουν: 1 ακόμα μετωπικός στον Ελαιώνα Αιγιάλειας και 6 πλευρικοί: Ζευγολατιό, Κιάτο, Δερβένι, Ακράτα, Καλάβρυτα, Αραχοβίτικα