Site icon NewsIT

“‘Ονειρα θερινής νυχτός” τα σχέδια Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη του 2030 λέει ο Σ. Καλαφάτης

30.03.2017 | 15:39
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

"Αυτό που γίνεται σήμερα είναι τραγέλαφος. Ας διεκδικήσει ο δήμαρχος τα αποθεματικά ύψους 10 εκατ. ευρώ από τον αρμόδιο υπουργό κ.Χαρίτση και ας αφήσει για μετά τα όνειρα θερινής νυχτός" ήταν το σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρου Καλαφάτη, για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη για τη Στρατηγική της πόλης το 2030.

Ο κ.Καλαφάτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FΜ”, υποστήριξε πως “ο κ.Μπουτάρης έχει δηλώσει πως θα είναι δήμαρχος έως 100 ετών, εφόσον το θέλουν οι πολίτες. Το 2030 και μετά από 20 χρόνια δήμαρχος, πιστεύω πως θα έχει φτάσει σε ένα σημείο πολιτικής ωρίμανσης αρκετά καλό. Πιστεύω πως θα έχει μάθει να κάνει στοιχειωδώς τους διαγωνισμούς για το φωτισμό της πόλης, το αποτεφρωτήριο που το λέει εδώ και δέκα χρόνια χωρίς να γίνει βήμα, να κρατήσει την πόλη καθαρή από χιόνια και να συνεννοηθεί για μείζονα ζητήματα της πόλης με τον περιφερειάρχη”.

Ο κ.Καλαφάτης για μια ακόμη φορά δήλωσε πως η διοίκηση Μπουτάρη “βαθμολογείται και κόβεται στις εξετάσεις για την καθημερινότητα του πολίτη”, καθώς εδώ και έξι χρόνια δεν τα καταφέρνει σε βασικά ζητήματα όπως είναι η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το παραεμπόριο.

Ερωτηθείς για κριτικές που δέχεται η παράταξη των “Εντάξει”, πως δεν ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στον Γιάννη Μπουτάρη, ο κ.Καλαφάτης υπογράμμισε: “Αναδείξαμε με σθεναρό τρόπο ζητήματα που έχουν να κάνουν με αρρυθμίες στην καθαριότητα, με ατασθαλίες σε διαγωνισμούς και το κάναμε με σοβαρό τρόπο, που επιφέρει μεγάλη νευρικότητα στη διοίκηση”.

Πρόσθεσε πως “τα προβλήματα που εμφανίζονται στη διοίκηση και την Πρωτοβουλία έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιπολιτευόμαστε εμείς και θα συνεχίσουμε πιο έντονα”, καταλήγοντας πως μέχρι το 2019 που θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές “η Θεσσαλονίκη δεν έχει τον δήμαρχο που της αξίζει”.

Καραβάκια στον Θερμαϊκό, πράσινα σημεία στις γειτονιές και μητροπολιτικός ποδηλατόδρομος, στα σχέδια της διοίκησης Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη του 2030

Καραβάκια και σκάφη στον Θερμαϊκό Κόλπο, πράσινα σημεία στις γειτονιές, ένα σύστημα αστικής κινητικότητας που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και να περιλαμβάνει μετρό, μητροπολιτικό ποδηλατόδρομο και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, είναι ορισμένα από τα σχέδια της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη του 2030.

Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα “Στρατηγική 2030: Παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης” η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, υποστήριξε πως “το 2030 μπορεί να φαίνεται μακρινό, αλλά, μέσα σε δεκατρία χρόνια μπορούν να συμβούν δομικές αλλαγές”.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έξι χρόνια της έως τώρα διοίκησής του, τονίζοντας πως διπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε δίκτυο δομών για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και προχώρησε σε διοικητική αναδιάρθρωση και οικονομική εξυγίανση του κεντρικού δήμου.

“Τώρα ήρθε η ώρα να μεγιστοποιήσουμε την προσπάθειά μας. Να διασφαλίσουμε την κληρονομιά αυτή για τις επόμενες γενιές και να δημιουργήσουμε μαζί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Της πόλης του 2030”, σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, αναλύοντας τη στρατηγική των επόμενων ετών που προχωρά στο πλαίσιο συμμετοχής του δήμου Θεσσαλονίκης στο δίκτυο των “100 Ανθεκτικών Πόλεων”.

Όπως επισήμανε, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί σε επτά άξονες: Στον σχεδιασμό ενός συστήματος αστικής κινητικότητας που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων, στη μείωση των αποβλήτων μέσω της επανάχρησης- δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας- στην επένδυση στο ταλέντο της πόλης και τους 150.000 φοιτητές, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην ανοιχτή και φιλόξενη πόλη προς όλους, στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου μέσω της ενεργούς συμμετοχής των κατοίκων και στην ανάπτυξη της πόλης με τη θάλασσα και τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Για τα χρήματα που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω έργα, ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε: “Υπάρχει περίπτωση κανείς να δώσει λεφτά σε κάποιον, αν δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο -ένα business plan; Είτε είσαι κράτος, είτε η ΕΕ, είτε ιδιώτης; Όχι, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό είναι σημαντική η στρατηγική αυτή, είναι εργαλείο για να μπορούμε να συζητάμε με οργανισμούς και επενδυτές. Για να μας παίρνουν στα σοβαρά. Κάθε πόλη πρέπει να έχει ένα τέτοιο κείμενο. Και η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη στην Ελλάδα που κάνει κάτι τέτοιο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version