Οι γιατροί του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά ούτε και η καινούργια μέχρι σήμερα, έχει σταθεί ουσιαστικά στα προβλήματα. Οι γιατροί αναφέρουν ότι το πρόβλημα υποχρηματοδότησης των εφημεριών δεν έχει λυθεί, ενώ η αυτονομία μένει ένα μακρινό όνειρο. . .
Η ανακοίνωση του ιατρικού προσωπικού, προκαλεί προβληματισμό και φόβο για το μέλλον το νοσοκομείου.
Διαβάστε την ανακοίνωση:
Τα πέντε τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει υποστεί τις συνέπειες του μνημονίου στον υπερθετικό βαθμό με κυριότερες την απώλεια της αυτόνομης λειτουργίας και του ξεχωριστού προϋπολογισμού. Εκτός αυτού, οι τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου και η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργούν καθημερινά σημαντικά προβλήματα λειτουργίας, που ξεπερνιούνται μόνο με την αυταπάρνηση όλου του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, η υποστελέχωση αντιμετωπίζεται με ‘’μπαλώματα’’ επικουρικών, στρατιωτικών και αγροτικών ιατρών.
Κατά καιρούς όλοι οι τοπικοί (κυβερνητικοί) βουλευτές και υπουργοί υποσχέθηκαν με επισκέψεις τους τα πάντα (!) χωρίς φυσικά να γίνει τίποτα πραγματικότητα. Δεν είναι άλλωστε πολύς καιρός που ο τέως υφυπουργός Υγείας κ.Γρηγοράκος επισκεπτόμενος το Νοσοκομείο (αφού εγκωμίασε τη λειτουργία του) πλειοδότησε σε υποσχέσεις τις οποίες ξέχασε άρδην επιστρέφοντας στην Αθήνα.
Το τελειωτικό χτύπημα στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες (29/12/2014) πριν παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας. . Με απόφασή της μειώνει το (ήδη μειωμένο κατά πολύ) κονδύλι για τις εφημερίες του 2015 κατά 45% : από περίπου 900.000 που ήταν το κονδύλι για το 2014 έγινε 500.00 (!!) για το 2015. Αν και το παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνει τα δύο Κέντρα Υγείας ωστόσο, η μείωση παραμένει τρομακτική (33%) και ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την πλήρη εφημέρευση του Νοσοκομείου ακόμη και στις βασικές ειδικότητες. Ας ληφθεί υπόψη ότι ακόμη με το παλαιό κονδύλι η αποπληρωμή των εφημεριών ήταν ελλιπής και αριθμός εφημεριών γίνονταν από τους γιατρούς χωρίς να αποζημιώνεται.
Κι ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης ουδεμία κίνηση έχουμε διαπιστώσει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της αδιανόητα υψηλής μείωσης του κονδυλίου εφημεριών για το Νοσοκομείο μας
Είναι προφανές ότι όταν ένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύει, ουσιαστικά δε μπορεί να λειτουργήσει. Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφής προσπάθεια κατάργησης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο Βόρειο Έβρο.
Με την παρούσα ανακοίνωση προσπαθούμε:
1) να καταστήσουμε ενήμερους όλους όσους αφορά το άμεσο μέλλον της λειτουργίας του Νοσοκομείου, κατοίκους και ασθενείς του Βορείου Έβρου,
2) να καταστήσουμε σαφές στους τοπικούς παράγοντες (βουλευτές, αντινομάρχη και δημάρχους) ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι άλλα Νοσοκομεία και οδηγούν νομοτελειακά στο κλείσιμό του.
3) Να ενημερώσουμε θεσμικούς παράγοντες (Υπουργείο, ΥΠΕ) και συνδικαλιστικούς παράγοντες (Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών).
4) Να ζητήσουμε αποκατάσταση του ποσού αποζημίωσης των εφημεριών τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της στοιχειώδους λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Πηγή: thrakinea.gr