Κεντρική Μακεδονία

Πάνε στην ΠΓΔΜ για οδοντίατρο – Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους λέει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Η έλλειψη οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα οδηγεί τους Έλληνες ασθενείς σε οδοντιάτρους της ΠΓΔΜ, όπου, όπως καταγγέλλει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπάρχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο το οποίο με διάφορους τρόπους τους προσελκύει παρέχοντας εκτός από φτηνές οδοντιατρικές εργασίες, δωρεάν μεταφορά, ψυχαγωγία, υπηρεσίες spa και μασάζ.

Ωστόσο όλα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία αλλά και για το πορτοφόλι των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει συνέχεια της οδοντιατρικής φροντίδας μετά τις εργασίες που γίνονται, ενώ το “φτηνό” τελικά αποδεικνύεται “ακριβό”, καθώς οι οδοντίατροι της γειτονικής χώρας κάνουν περισσότερες εργασίες από όσες χρειάζονται πχ τρία σφραγίσματα αντί για ένα, περισσότερα εμφυτεύματα απ΄ όσα χρειάζεται για να στηριχθεί μια γέφυρα.

Πολλά συστηματικά νοσήματα έχουν εκδηλώσεις στο στόμα και o οδοντίατρος οφείλει να ενημερώσει στον ασθενή, επισήμανε o πρόεδρος του ΟΣΘ, Θανάσης Δεβλιώτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Οι οδοντίατροι της γειτονικής χώρας στους οποίους απευθύνονται οι Έλληνες ασθενείς, σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, δεν τους ενημερώνουν για τις στοματικές εκδηλώσεις παθήσεων και προχωρούν σε οδοντιατρικές εργασίες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Μάλιστα, ο ΟΣΘ από το 2014 μέχρι σήμερα έχει καταγράψει τεκμηριωμένα τρία περιστατικά ασθενών που δεν γνώριζαν ότι είχαν στοματικό καρκίνο, έκαναν εξαγωγή δοντιών στην ΠΓΔΜ χωρίς οι εκεί οδοντίατροι να τους ενημερώσουν για την πάθησή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου λόγω αιμορραγίας. Επίσης, έχει καταγραφεί και η περίπτωση ενός κοριτσιού από την Κοζάνη που πήγε για ορθοδοντικές εργασίες σε παραμεθόρια πόλη της ΠΓΔΜ και μετά από εξαγωγή κυνόδοντα λόγω αιμορραγίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος.

Διαχρονική η απουσία της οδοντιατρικής περίθαλψης

“Η εσκεμμένη απουσία του ελληνικού κράτους που δεν εκπληρώνει στις συνταγματικές του υποχρεώσεις, η ανύπαρκτη πολιτική υγείας και η διαχρονική απουσία της οδοντιατρικής περίθαλψης από τους προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους, είναι οι αιτίες του προβλήματος που τείνει να γιγαντωθεί με ολέθριες συνέπειες για τους συμπολίτες μας. Η διαρροή των ασθενών μας στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες και κυρίως στα Σκόπια, λόγω των χαμηλών τιμών που υπάρχουν εκεί, είναι το επακόλουθο της εξαθλίωσης και της απελπισίας των Ελλήνων πολιτών. Τα παραδείγματα ασθενών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να μπορέσουν να εξοικονομήσουν ένα μικρό ποσό διαρκώς πληθαίνουν. Παρά τη διαρροή συναλλάγματος και την απροσδιόριστου ποιότητας περίθαλψη, το ελληνικό κράτος συνεχίζει να περιφρονεί τους πολίτες του, αδιαφορεί για την επαγγελματική εξόντωση των οδοντιάτρων και δεν προβαίνει σε καμία διορθωτική κίνηση”, πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης.

Η κατάσταση στις φυλακές και τα νοσοκομεία

Μετά τον πρόσφατο θάνατο νεαρού κρατούμενου στις φυλακές Λάρισας, λόγω αποστήματος στο δόντι, ο ΟΣΘ ξεκίνησε σειρά επισκέψεων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και στις φυλακές Διαβατών, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί. Μέλη του ΔΣ του ΟΣΘ, που μετείχαν στα κλιμάκια που επισκέφτηκαν τις φυλακές Διαβατών και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι:

* Στις Φυλακές Διαβατών δεν υπάρχει μόνιμος οδοντίατρος και οι 560 κρατούμενοι καλύπτονται από εθελοντές οδοντιάτρους από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, που επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα το σωφρονιστικό κατάστημα, όπου δεν υπάρχει σύγχρονο ακτινογραφικό μηχάνημα, ενώ τα κονδύλια για τα αναλώσιμα είναι 500 ευρώ το εξάμηνο.

*Από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στα οποία υπάρχουν οδοντιατρεία, το Ιπποκράτειο, ο Άγιος Παύλος, ο Άγιος Δημήτριος και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καλύπτουν τις ανάγκες του γενικού πληθυσμού όταν εφημερεύουν, το ΑΧΕΠΑ καλύπτει οδοντιατρικά τους ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα και ηπατίτιδες, ενώ το Παπαγεωργίου καλύπτει μόνο τους εσωτερικούς ασθενείς. Οι πολίτες καλύπτονται, σε ό,τι την αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη, από το πρώην ΠΕΔΥ και μια υποτυπώδης οδοντιατρική φροντίδα παρέχεται από την ΤΟΜΥ Ευόσμου.

*Υπάρχει έλλειψη οδοντιάτρων, καθώς και αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η οδοντιατρική περίθαλψη και γενικότερα τα κάθε είδους χειρουργεία και ακόμη περισσότερο τα οδοντιατρικά. Πχ, στο Ιπποκράτειο υπάρχει ένας μόνο οδοντίατρος, ενώ οι οργανικές θέσεις των οδοντιάτρων είναι τρεις. Στο νοσοκομείο αυτό εξυπηρετούνται τα ΑμεΑ και ενώ παλιά εξυπηρετούνταν δύο ΑμεΑ την εβδομάδα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, σήμερα εξυπηρετούνται δύο τον μήνα, ο δε χρόνος αναμονής στη λίστα είναι περίπου ένα έτος.

Ο ΟΣΘ ζητά να προκηρυχθούν θέσεις οδοντιάτρων στα νοσοκομεία και στις κλειστές δομές όπως οι φυλακές. Ζητά, επίσης, να συμμετάσχει ο ΕΟΠΥΥ στην οδοντιατρική περίθαλψη των πολιτών.

Ο ΟΣΘ προωθεί τη συνεταιριστική οδοντιατρική

Ο ΟΣΘ, όπως ανέφερε ο κ Δεβλιώτης, θα προχωρήσει στην προώθηση της συνεταιριστικής οδοντιατρικής με την ίδρυση οδοντιατρικών εταιρειών από οδοντιάτρους, ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης και με ορθολογική διαχείριση των λειτουργικών τους εξόδων να μπορέσουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί. “Θα διαπραγματευτούμε την επωφελή συνεργασία με αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείας που θα μπορούν να καλύπτουν μέρος, ή και το σύνολο των οδοντιατρικών δαπανών των ασθενών μας. Τέλος, θα ασκήσουμε κάθε είδους πίεση στην κυβέρνηση για τη μείωση των εξοντωτικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, καθώς και του υψηλού ΦΠΑ των υλικών και υπηρεσιών, που σχετίζονται με το οδοντιατρικό επάγγελμα”, πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι οι οδοντίατροι έχουν μειώσει κατά 30% τις τιμές τους για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στην οδοντιατρική περίθαλψη. Επίσης, τόνισε, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί οδοντίατροι φεύγουν στο εξωτερικό και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα μέλη του ΟΣΘ από 1890 που ήταν πριν επτά χρόνια σήμερα είναι 1540.

Στοματικές Παθήσεις: 10 βασικά δεδομένα

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τα οποία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου :

1. Οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%) καθιστώντας την ως εκ τούτου, την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη “Global burden of Disease Study”.

2. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60 – 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, η οποία συχνά καταλήγει σε πόνο και δυσφορία .

3. Γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών).

4. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

5. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων, ηλικίας 65 – 74 ετών, δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

6. Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ δαπανώνται ετησίως για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου, ή των αναπνευστικών παθήσεων

7. Οι παράγοντες κινδύνου για τις στοματικές παθήσεις περιλαμβάνουν την ανθυγιεινή διατροφή – ιδιαιτέρως την πλούσια σε ζάχαρη διατροφή – τη χρήση προϊόντων καπνού, τη βλαβερή κατανάλωση αλκοόλ και την κακή στοματική υγιεινή.

8. Οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, όπως άλλωστε και με παραμόρφωση, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο και μπορούν να καταλήξουν σε χειρότερη ποιότητα ζωής. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται, λόγω της έλλειψης ελέγχου του πόνου και λόγω του ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη.

9. Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής – από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθησή μας μέχρι το σχολείο, την εργασία, τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους. Μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση και μείωση των εισοδημάτων.

10.Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κεντρική Μακεδονία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κεντρική Μακεδονία: Περισσότερα άρθρα