Η Ιωάννα Μπουμπουνάρα παρακολουθούσε τις λυκειακές τάξεις στο γυμνάσιο Καλλιθέας και αρίστευσε με 18.610 μόρια και βαθμό απολυτηρίου 19,6.
Eχασε μόλις για 38 μόρια την Ιατρική Σχολή, που αποτελούσε την πρώτη της επιλογή, αλλά δηλώνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Φαρμακευτική και να ασχοληθεί με την έρευνα, χωρίς να πάψει στιγμή να διαβάζει ποίηση, που τόσο την αγαπά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο Φλάμπουρο των 177 κατοίκων δεν υπάρχει φροντιστήριο, για την ακρίβεια δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από λιγοστά σπίτια, ούτε καν ένα ψιλικατζίδικο. Ευτυχώς πάντως πιάνει καλό σήμα το… κινητό τηλέφωνο και η Ιωάννα επικοινωνούσε με τους καθηγητές του σχολείου οποιαδήποτε μέρα και ώρα τους χρειαζόταν.
«Με βοήθησαν πολύ οι καθηγητές μου και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Hξεραν ότι δεν μπορώ να πηγαίνω φροντιστήριο και μου έδωσαν τα νούμερα από τα κινητά τους τηλέφωνα. Με ενθάρρυναν να τους τηλεφωνώ οποιαδήποτε μέρα, οποιαδήποτε ώρα. Αυτό ήταν κάτι πραγματικά πολύ συγκινητικό», λέει στο «Eθνος» η 18χρονη φοιτήτρια πλέον του ΑΠΘ, που διακρίνεται για την ευγένεια, την ευρυμάθειά της και μια πρωτόγνωρη συστολή.
«Oλα τα παιδιά αξίζουμε συγχαρητήρια. Hταν μια δύσκολη χρονιά για τους τελειόφοιτους του λυκείου. Κι αυτοί που έκαναν φροντιστήριο κουράζονταν πολύ γιατί επέστρεφαν αργά το βράδυ σπίτι τους κι εγώ που δεν είχα βοήθεια, γιατί έπρεπε να βρίσκω λύσεις μόνη μου στα προβλήματα που εμφανίζονταν μπροστά μου», αναφέρει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ιωάννα Μπουμπουνάρα ήταν πάντα καλή μαθήτρια και απουσιολόγος στο σχολείο. Eγραψε 19,9 στη Χημεία, 19,6 στη Φυσική, 18,9 στη Βιολογία και 15,4 στην Eκθεση, ενώ ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου της είναι 19,6.
Κάποιες φορές το χωριό την έπνιγε, κάποιες άλλες της έδινε την ελευθερία να ανασάνει, αλλά πάντα της πρόσφερε πολύ χρόνο για να διαβάζει. Γιατί δεν είχε κάτι άλλο να κάνει. Το μεσημέρι που επέστρεφε από το σχολείο, ξεκουραζόταν και μέχρι αργά το βράδυ διάβαζε. Ενδιάμεσα έλυνε ασκήσεις, κατέβαζε από το Διαδίκτυο θέματα εκθέσεων και ασκήσεις πάνω στο μάθημα και ονειρευόταν τη φοιτητική ζωή σε μια μεγάλη πόλη.
Τα παγωμένα, θεοσκότεινα βράδια χαλάρωνε στο δωμάτιό της διαβάζοντας ποίηση και ιδιαίτερα τον αγαπημένο της Τάσο Λειβαδίτη – το «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος», το ξέρει απέξω.
«Eχω περισσότερο άγχος τώρα που πέρασα στο πανεπιστήμιο για το πώς θα είναι, από όταν έδινα Πανελλαδικές. Διάβαζα συστηματικά και με πρόγραμμα, είχα γερές βάσεις από την αρχή και πίστευα στον εαυτό μου», μας λέει, ενώ η… συμβουλή που δίνει στα παιδιά που τώρα θα πάνε Γ΄ Λυκείου είναι να μην έχουν άγχος. «Να δουν τις Πανελλαδικές σαν ένα απλό διαγώνισμα. Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο. Να έχουν σύστημα στο διάβασμα και να μην παρασύρονται από όσα ακούν».
Το καλοκαίρι βρήκε την Ιωάννα στο Φλάμπουρο να βοηθά τους αγρότες γονείς της στα καπνοχώραφα. Μαζί τους και ο μικρότερος αδερφός της, Παναγιώτης, που τώρα θα πάει στην Α΄ Λυκείου, αλλά δεν έχει… έφεση στα γράμματα και θέλει να μείνει στο χωριό και να ασχοληθεί με τη γεωργία.
Πηγή: Έθνος