Για 1η φορά μετά από 400 περίπου χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία της τελετής του Νιπτήρος στην Πάτμο, ένα έθιμο που παραδοσιακά τελείται στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης και συγκεντρώνει κάθε χρόνο, εκατοντάδες πιστούς από όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, στην Πάτμο, που αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας οι ναοί και τα μοναστήρια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παραμένουν για πρώτη φορά μετά από ολόκληρους αιώνες κλειστά, δίνοντας μια εικόνα απογοήτευσης και θλίψης τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους προσκυνητές που ετοιμάζονταν να μεταβούν για να περάσουν στο νησί την Μεγάλη Εβδομάδα και να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες, την παραδοσιακή τελετή του Νιπτήρα, τον Επιτάφιο και φυσικά, την Ανάσταση του Κυρίου.
Όπως δήλωσε ο ιερομόναχος Σεραφείμ στην Μονή Αγίου Ιωάννη της Πάτμου (και εφημέριος στον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σκάλας): «Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο νησί, είναι με μια λέξη, καταθλιπτική. Αν υπήρχε ένα αποκούμπι για τον κόσμο, να εκτονώσει όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο το οποίο έχει επωμισθεί λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, που είναι η εκκλησία, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.
Προσωπικά επειδή έχω συνεχή επαφή με τους ενορίτες μου, δέχομαι διαρκώς τηλεφωνήματα για το αν θα ανοίξουν οι ναοί και τα μοναστήρια. Μου λένε ότι νιώθουν κούραση γιατί διανύουμε την Μεγάλη Σαρακοστή και θέλουν να συμμετέχουν στις ακολουθίες, ενώ παράλληλα, υπάρχει και ο φόβος για τον κορωνοϊό μήπως σημειωθεί κάποιο πρόβλημα εάν έρθουν –αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην Πάτμο.
Από την δική μας πλευρά, εμείς ως κληρικοί, προσπαθούμε να παρηγορήσουμε, να στηρίξουμε τους πιστούς, λέγοντας πως μπορούν από το σπίτι τους να προσευχηθούν. Είναι μια δοκιμασία που έχει στείλει ο Θεός για να δοκιμάσει την πίστη μας. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε να έχουμε μια επαφή με τους ενορίτες και τους πιστούς –κυρίως τηλεφωνικά, διότι διά ζώσης είναι πολύ δύσκολο. Ακόμη και με ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της παρουσίας μας –όπως άρρωστοι, κατάκοιτοι στο κρεβάτι κ.λπ. δεν μπορούμε να έχουμε επαφή».
Πηγή: dimokratiki.gr